NATO, confruntare cu cel mai complex climat din istorie

Jens Stoltenberg a afirmat că NATO se confruntă cu cel mai complex climat de securitate din istoria sa.

NATO (Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord) se confruntă cu cel mai complex climat de securitate din istoria sa, a declarat luni în Kuweit secretarul general al organizaţiei Jens Stoltenberg, relatează AFP.

În şapte decenii de existenţă, "NATO nu s-a mai confruntat niciodată cu un mediu de securitate atât de complex ca astăzi", a afirmat Stoltenberg, cu prilejul celei de-a 15-a aniversări a Iniţiativei de Cooperare de la Istanbul (ICI), creată de NATO în 2004 pentru a încuraja cooperare în materie de securitate cu Orientul Mijlociu.

Trebuie să fim agili şi pregătiţi

"Pentru a ne asigura securitatea, trebuie să fim agili şi pregătiţi să răspundem ameninţărilor venite din toate părţile - de la sol, de pe apă, din aer, din spaţiu şi din ciberspaţiu -, din partea unor actori statali şi nestatali", a subliniat secretarul general al NATO.

Declaraţia sa a survenit după ce la summitul de la începutul lui decembrie consacrat împlinirii celor 70 de ani ai Alianţei au ieşit la iveală disensiuni profunde între o serie de lideri ai săi, între altele preşedintele american Donald Trump calificându-l pe premierul canadian Justin Trudeau drept "ipocrit", după difuzarea unei înregistrări video în care acesta din urmă pare să-l ia în derâdere, în compania altor şefi de stat şi de guvern, pe liderul de la Casa Albă, citează Agerpres.

Am dat dovadă de unitate. NATO joacă un rol cheie

Jens Stoltenberg a minimizat luni disensiunile vizibile de la summit, explicând că "ceea ce s-a văzut la Londra este că există diferenţe între aliaţi". "Dar am dat dovadă de unitate în ce priveşte misiunea noastră principală, aceea de protecţie reciprocă", a insistat el.

Secretarul general al NATO a amintit în context de necesitatea de a continua lupta împotriva terorismului, afirmând că "NATO joacă un rol cheie în această luptă, lucrând cu parteneri din întreaga lume şi contribuind la formarea forţelor locale".

Toţi aliaţii NATO, precum şi NATO însăşi, fac parte din coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva Statului Islamic, a menţionat Stoltenberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel