NATO a mobilizat 15.000 de soldați în coasta Rusiei. S-a dat startul exercițiului militar „Ariciul”

Fotografie creată de Somchai Kongkamsri, de la Pexels
Fotografie creată de Somchai Kongkamsri, de la Pexels

Unul dintre cele mai mari exerciții efectuate vreodată de NATO în istoria țărilor baltice este în desfășurare. 

Exercițiul militar are loc în Estonia și implică zece țări, inclusiv Regatul Unit, Statele Unite și actualele state nemembre Finlanda și Suedia, care solicită aderarea la Alianța Atlantică. 

Manevra, cu numele de cod Hedgehog, tradus literalmente „arici”, a fost programată să înceapă luni, 16 mai, și se va desfășura pe teritoriul Estoniei în următoarele două săptămâni, Exercițiul va implica aproximativ 15.000 de soldați din zece țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite și nemembre actuali, Finlanda și Suedia, care solicită aderarea la Alianța Atlantică, potrivit Today.

Ce reprezintă manevra cu numele de cod Hedgehog

Este vorba de exerciții NATO de amploare, planificate cu câteva luni înainte de invazia rusă a Ucrainei, care au loc într-un moment de creștere bruscă a tensiunii dintre NATO și Moscova și au o semnificație simbolică și strategică pentru țările baltice, deoarece au drept scop testarea capacității de a răspunde oricăror incursiuni inamice.

Acum că tensiunea din inima Europei este la niveluri de alertă, exercițiul Ariciul poate fi văzut ca un test al organizării militare a Tratatului Atlanticului de Nord.

Între timp, au fost planificate și operațiunile ”Defender Europe” și ”Swift Response”, care implică 18.000 de soldați din douăzeci de țări. Aceste două operațiuni vor avea loc în Polonia și în alte opt țări.  În plus, în Lituania, un alt exercițiu cu numele de cod ”Iron Wolf” va implica 3000 de unități ale trupelor aliate.

Între timp, la Helsinki (Finlanda) a fost anunțată oficial intenția de a depune o cerere de aderare la NATO, știre salutată de miniștrii de Externe ai Alianței reuniți la Berlin.

Citește și...

Când vor fi Finlanda și Suedia o problemă pentru Rusia. Avertismentul lui Putin

Vladimir Putin a lansat un avertisment la adresa Finlandei și Suediei. Preşedintele rus a declarat luni că extinderea NATO în aceste țări nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul Finlandei și Suediei, transmite Agerpres, citând AFP şi EFE. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel