NATO a lansat un ”telefon roșu” cu Armata Rusă, pentru prima dată după Războiul Rece

Alianţa Nord-Atlantică a înfiinţat, pentru prima dată după Războiul Rece, o linie de telefon militară directă cu Armata Rusă, pentru situaţii de urgenţă. Măsura a fost luată în contextul tensiunilor tot mai puternice cu Rusia, relatează ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, în pagina electronică de duminică, potrivit Mediafax.

"NATO şi autorităţile militare din Rusia menţin legături de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa şi preşedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor ruşi", au declarat surse din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, citate de FAZ.

Canalele de comunicaţie sunt în continuare deschise şi este necesar să fie testate în mod regulat, a continuat sursa citată.

Contactată de ziar, Alianţa Nord-Atlantică nu a precizat când a fost activat sistemul, însă o sursă din cadrul unei delegaţii naţionale a declarat pentru FAZ că partea rusă a primit deja numerele de telefon.

Citește și: Bogdan Aurescu, despre propaganda rusească: Ce pregătesc UE și NATO ca răspuns

Operaţiunea a fost clasată "secretă", mai scrie publicaţia.

Ea are la bază o iniţiativă a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, în decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgenţe, având în vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

Statele Unite şi Rusia au creat, după criza rachetelor din Cuba, în 1962, o legătură telegrafică permanentă între forţele lor armate, cunoscută sub numele "telefonul roşu".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel