Adrian Năstase îl taxează pe Traian Băsescu

Eroarea președintelui Traian Băsescu a fost semnalată fugitiv de premierul Victor Ponta în ceea ce-l privește. Însă, gafa președintelui a fost aspru taxată, cu argumente, de fostul premier Adrian Năstase. 

Președintele Traian Băsescu a chemat Guvernul la Cotroceni pentru a se consulta pe legea reducerii CAS cu 5%, pe care încă nu a promulgat-o și cu privire la care are mai multe critici. În această solicitare, președintele s-a bazat pe articolul 86 din Constituție. 

"Este însă guvernul obligat să dea urmare unei astfel de cereri?", întreabă fostul premier Adrian Năstase, pe blogul său. 

Răspunsul îl citează din studiul prof. Stefan Deaconu (fostul consilier al lui Traian Băsescu), din volumul coordonat de I. Muraru şi E.S. Tănăsescu, „Constituţia României, Comentarii pe articole", ed. C.H. Beck, 2008, pag. 810-811:

"Textul constituţional se referă la consultarea Preşedintelui cu Guvernul doar ca la o posibilitate pe care Preşedintele o are. Această consultare nu este obligatorie. Nefiind obligatorie, înseamnă că nu se poate angaja răspunderea Preşedintelui în cazul în care acesta nu se consultă cu Guvernul. (...)

VEZI și: Victor Ponta, reacție la declarațiile lui Traian Băsescu. "Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni"

Prin consultare se înţelege atât posibilitatea Preşedintelui de a cere părerea membrilor Guvernului asupra unor probleme de interes naţional, cât şi solicitarea unei opinii Guvernului bazate pe date şi informaţii pe care numai acesta le deţine datorită întregului său aparat administrativ pe care îl are în subordine. Prin consultare nu se poate considera o imixtiune a Preşedintelui în activitatea Guvernului. De altfel, textul constituţional prevede dreptul Preşedintelui de a se consulta cu Guvernul, dar nu şi obligaţia acestuia de a răspunde solicitării Preşedintelui.

Consultarea Guvernului de către Preşedinte poate fi făcută fie prin participarea Preşedintelui la şedinţele Guvernului şi în cadrul acestora să consulte membrii Guvernului cu privire la problemele urgente sau de importanţă deosebită ale statului, fie prin adresarea de scrisori către prim-miniştru."

Președintele Traian Băsescu, în schimb, a chemat Guvernul la Cotroceni, premierul având o reacție fermă. Victor Ponta a spus că Guvernul nu are ce căuta la Cotroceni cu atât mai mult cu cât legea nu ține de Guvern, ci de Parlament, care a votat-o în unanimitate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel