Năstase, surprins de "doctorul în șmecherii"

Fostul premier Adrian Năstase afirmă că a rămas surprins de ceea ce i-a fost dat să audă, joi, "într-o șuetă de campanie" a președintelui Traian Băsescu cu prietenii de la B1 TV".

"Băsescu "a susținut principiul "check and balance" și a anunțat că este în favoarea unei modificări legislative "imediate", astfel încât șefii de la Parchete și de la Înalta Curte de Casație și Justiție să fie propuși de CSM. Nu mi-a venit să cred...", a scris, vineri, Adrian Năstase pe blog într-o postare intitulată "Doctor în șmecherii".

Potrivit fostului premier, acest lucru fusese stabilit prin lege încă din 2004, doar că, un an mai târziu, "Băsescu și Macovei – ca ministru al justiției (cu complicitatea Comisiei Europene) au schimbat regulile – urmând ca propunerile să fie făcute de ministrul justiției, adică de Macovei – procurorul ceaușist pe care Băsescu l-a trimis în sinecura de la Bruxelles! În felul acesta au fost numiți Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi.

Acum, pentru că Băsescu nu-și mai poate da "pase" cu ministrul justiției și, oricum vom avea, din decembrie, un alt președinte, Băsescu vrea ca propunerile să fie făcute de CSM", precizează Năstase.

În opinia fostului premier, Băsescu a acționat astfel, pentru că CSM-ul din 2004 era "rău" pentru că avea de-a face cu "niște brontozauri ai fostului regim" care nu-l ascultau, însă acum CSM-ul este "bun", așa că ei ar putea face propuneri, în locul ministrului justiției, care este sau poate deveni "brontozaur".

"Faptul că nu s-a respectat, timp de 10 ani, separația puterilor, nu se pune. Statul de drept a rezistat. Băsescu a fost, el însuși, «check and balance»", își încheie postarea Adrian Năstase.

"Check and balance" este unul dintre principiie ce stau la baza democrației prezidențiale, potrivit căruia puterile statale să fie echilibrate, pentru a se putea limita reciproc, evitându-se astfel ca una să fie folosită abuziv. 

Citește și Ce regret are Adrian Năstase legat de serile de joi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel