NASA va duce primul astronaut care nu e american pe Lună în timpul misiunii Artemis III din 2026

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

America este pe cale să împartă gloria revenirii oamenilor pe Lună, deoarece Japonia va deveni prima națiune din afara SUA care va ajunge pe suprafața lunară.

O pereche de astronauți japonezi se va alătura misiunii Artemis 3 a NASA, programată pentru 2026, care ar putea fi urmată în curând de astronauți ce vor stabili baze pe suprafața lunară.

Președintele Joe Biden a anunțat parteneriatul miercuri, în contextul în care premierul japonez Kishida Fumio se afla în vizită în America, iar Washingtonul încearcă să consolideze legăturile cu principalul său aliat asiatic.

Kishida a salutat anunțul ca pe o "realizare uriașă", spunând că Japonia va furniza un rover pentru acest program care va fi vital pentru construirea unui habitat lunar.

Japonia a devenit cea de-a cincea țară care a reușit să aterizeze cu succes o navă spațială pe Lună, cu ajutorul navei Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), ce a aterizat în ianuarie.

Cu toate acestea, națiunea a încercat să lanseze modulul de aterizare Hakuto-R Mission 1 (M1) în august 2023.

Nava, dezvoltată de compania privată iSpace, a pierdut conexiunea la scurt timp după ce a coborât pe suprafața lunară și s-a pierdut înainte de a atinge solul.

Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) va trimite doi astronauți împreună cu misiunea Artemis III a NASA

Dar acum, Agenția de Explorare Aerospațială din Japonia (JAXA) va trimite doi astronauți împreună cu misiunea Artemis III a NASA - dar numai unul va păși pe Lună.

"Doi astronauți japonezi se vor alătura viitoarelor misiuni americane, iar unul dintre ei va deveni primul non-american care va ajunge pe Lună", a declarat Biden într-o conferință de presă cu Kishida.

Programul Artemis al NASA urmărește să readucă oamenii pe Lună pentru prima dată după mai bine de 50 de ani și să construiască o prezență lunară înaintea unor potențiale misiuni spre Marte.

Între 1969 și 1972, în cadrul programului american Apollo, 12 americani - toți bărbați albi - au pășit pe Lună.

Dar NASA a anunțat că Artemis III va include și prima femeie, respectiv prima persoană de culoare. 

Șeful NASA, Bill Nelson, a declarat: "Căutarea stelelor este condusă de națiuni care explorează cosmosul în mod deschis, în pace și împreună. Acest lucru este valabil pentru SUA și Japonia sub conducerea președintelui Biden și a premierului Kishida. America nu va mai păși singură pe Lună. Diplomația este bună pentru descoperiri. Iar descoperirea este bună pentru diplomație", conform Daily Mail. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel