NASA plătește cu 1 dolar o companie care va colecta roci de pe lună

NASA va plăti unei companii din Colorado 1 dolar pentru a colecta un mic eșantion de roci de pe Lună.

Lunar Outpost se numără printre cele patru firme care au primit contracte pentru colectarea de regolit lunar (sol lunar), pentru agenția spațială americană, pentru un total de 25.001 dolari, scrie Mediafax după o relatare BBC. 

NASA va folosi solul în programul Artemis, care își propune să trimită pe lună un bărbat și o femeie până în 2024. De asemenea, agenția încearcă să stabilească un model de afaceri pentru extragerea, vânzarea și utilizarea resurselor din afara Pământului.

Ceilalți ofertanți câștigători au fost Masten Space Systems din California și ispace din Tokyo, alături de filiala sa europeană.

Ce cantitate de sol lunar de va colecta 

NASA va plăti companiilor pentru colectarea de sol lunar cu o greutate cuprinsă între 50 și 500 g.

"Companiile vor colecta probele și apoi ne vor furniza dovezi vizuale și alte date colectate", a declarat un purtător de cuvânt al NASA.

Finanțarea este atât de redusă, deoarece NASA plătește doar pentru colectarea regolitului, nu și pentru costurile de dezvoltare sau de transport ale companiilor, au spus oficialii agenției.

Colectare lunară 

Lunar Outpost, cu sediul în Colorado, o firmă de robotică, va colecta roci lunare de la Polul Sud lunar.

"Planul este ca misiunea să aibă loc în 2023, dar lucrăm cu mai multe companii diferite, ceea ce ar putea avea ca rezultat o dată de lansare anterioară", a declarat, pentru BBC, CEO-ul Lunar Outpost, Justin Cyrus.

Banii nu reprezintă motivația acestor companii, beneficiile urmând a fi științifice sau de altă natură, cum ar fi permisiunea extragerii resurselor de pe lună. Cyrus a numit-o „o schimbare de paradigmă în modul în care societatea gândește explorarea spațiului”.

”Un precedent important”

Compania este în discuții cu Blue Origin - o firmă de explorare spațială înființată de fondatorul Amazon Jeff Bezos - și cu alte câteva companii care programează deja zboruri spre Lună.

„Chiar și suma de un dolar este un precedent important pe care NASA îl stabilește”, a spus Sinead O'Sullivan, expert în spațiu. "Inovația de aici nu are o valoare financiară, ci creează norme juridice și de afaceri pentru crearea unei piețe de cumpărători și vânzători în afara constrângerilor Pământului", a adăugat ea.

Plata se face eșalonat 

Sumele pentru cele trei companii vor fi plătite în trei pași. Un total de 10% din fonduri în momentul atribuirii, 10% când compania își lansează nava spațială de colectare și 80% atunci când NASA verifică că firma a colectat materialul.

"Da, dolarul va veni în trei rate mici, dar importante de 10 cenți, 10 cenți și 80 de cenți", a glumit Cyrus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel