NASA, misiune asteroid Psyche. Misiunea, grăbită cu patru ani

NASA a găsit o modalitate de a vizita asteroidul Psyche, un obiect metalic cu diametrul de aproximativ 252 kilometri, din Centura de asteroizi dintre planetele Marte şi Jupiter, cu 4 ani mai devreme decât a stabilit iniţial, conform SPACE.com.

Astfel, lansarea acestei misiuni va avea loc cu un an mai devreme, în 2022, iar restul de trei ani vor fi câştigaţi prin alegerea unei noi traiectorii, mai eficiente, spre acest obiect din Centura de asteroizi. Această nouă traiectorie scuteşte sonda ce va fi trimisă spre Psyche de nevoia de a orbita planeta noastră pentru a accelera suficient. De asemenea, sonda nu va trece prea aproape de Soare şi astfel nu va avea nevoie să fie dotată cu scuturi suplimentare de protecţie termică. Conform noului program al misiunii sonda urmează să ajungă la asteroid în 2026, cu patru ani mai devreme decât în varianta iniţială a misiunii.

Principalul obiectiv al misiunii spre asteroidul Psyche este de a aduna mai multe informaţii despre originile Sistemului solar. Spre deosebire de alţi asteroizi din centura dintre Marte şi Jupiter, Psyche pare să fie complet metalic, fiind compus din nichel şi fier, la fel ca şi nucleul Pământului. Dimensiunile mari şi caracterul metalic al acestui asteroid i-a făcut pe unii planetologi să emită ipoteza că Psyche ar putea fi nucleul unei protoplanete distruse.

Asteroizii sunt formaţi din materia primordială rămasă din norul de praf şi gaze cosmice după ce s-a aprins Soarele şi s-a format sistemul solar. Analiza diferitelor tipuri de asteroizi îi ajută pe planetologi să înţeleagă cum s-a format Pământul şi celelalte planete din sistem. Asteroizii, ca şi cometele, sunt obiecte protoplanetare primitive care, sub influenţa gravitaţiei se pot agrega şi, când devin suficient de mari şi de fierbinţi pot forma noi planete - elementele din care sunt formate se topesc parţial, iar cele mai grele elemente, aşa cum este fierul, se adună în centrul noului corp protoplanetar, formând un nucleu, pe când elementele cu densitatea mai scăzută, aşa cum este siliciul, rămân la suprafaţă.

Acest proces de diferenţiere explică de ce Pământul dar şi celelalte planete telurice din Sistemul solar - Mercur, Venus şi Marte - au nuclee din fier şi mantale şi cruste bogate în siliciu. Asteroidul Psyche ar putea fi nucleul metalic al unei planete care şi-a pierdut mantaua şi crusta în spaţiu, spulberate de o coliziune catastrofală, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel