NASA caută exoplanete. Nou SATELIT lansat

Programul NASA ce vizează depistarea unor planete care orbitează alte stele decât Soarele va fi reluat în săptămânile următoare odată cu lansarea unui nou vehicul spaţial, cu ajutorul căruia oamenii de ştiinţă speră să contribuie la mărirea catalogului cunoscut de exoplanete capabile să întreţină viaţa, informează Reuters. 

NASA intenţionează să lanseze Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida la bordul unei rachete din gama Falcon 9, construită de compania SpaceX. Lansarea, programată în cadrul unei misiuni de doi ani, al cărei buget este de 337 de milioane de dolari, va avea loc în perioada 16 aprilie - 30 iunie. 

TESS, cea mai recentă invenţie a astrofizicienilor de la NASA, se bazează pe activitatea predecesorului său, telescopul spaţial Kepler, care a descoperit majoritatea celor 3.500 de exoplanete documentate în ultimii 20 de ani şi care a revoluţionat unul dintre cele mai noi domenii de cercetare din cadrul ştiinţelor spaţiale.

Mii de exoplanete 

Specialiştii de la NASA se aşteaptă ca TESS să detecteze alte câteva mii de exoplanete, dintre care câteva sute ar putea avea mărimi asemănătoare cu cea a Terrei sau ar putea fi catalogate în clasa "super-Terra" - cu diametre de cel mult două ori mai mari decât diametrul Pământului. 

Se crede că astfel de planete au cele mai mari şanse de a deţine suprafeţe telurice sau oceane şi, din acest motiv, sunt considerate cei mai promiţători candidaţi pentru a permite evoluţia vieţii, spre deosebire de planetele gazoase uriaşe asemănătoare lui Jupiter şi Neptun. 

Astronomii americani speră să identifice între 10 şi 30 de exoplanete telurice pe care să poată să le studieze în viitorul apropiat. 

Noul vehicul spaţial american va avea nevoie de aproximativ 60 de zile pentru a ajunge pe o orbită specială, înaltă şi eliptică - prima de acest tip pentru un astfel de dispozitiv - care va permite sondei TESS să se plaseze între Terra şi Lună la fiecare două săptămâni şi jumătate, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel