NASA a detectat un semnal puternic din afara galaxiei noastre. "Nimeni nu se aștepta la asta!"

foto: Freepik
foto: Freepik

Un zgomot ciudat a fost detectat în apropierea galaxiei noastre.

Cercetătorii au făcut o descoperire uluitoare în spațiu, în timp ce căutau cu totul altceva. Mai exact, au detectat un semnal puternic provenit din afara galaxiei noastre, un fenomen inexplicabil până în prezent, scrie Independent.

Semnalul este asociat cu un flux de raze gamma care se orientează într-o direcție similară și are o intensitate comparabilă, însă originea sa rămâne în prezent un mister. Cosmologul Alexander Kashlinsky, de la Universitatea din Maryland și Centrul Goddard Space Flight al NASA, explică că această descoperire a fost complet accidentală. "Nimeni nu se aștepta la asta!" - a spus savantul.

Descoperire pur accidentală

Echipa a detectat un semnal mult mai intens într-o regiune diferită a cerului decât locul inițial de cercetare. Oamenii de știință căutau inițial un element asociat cu razele gamma în fondul cosmic de microunde (CMB), care reprezintă radiația lăsată în urmă în stadiile timpurii ale Universului.

Cu decenii în urmă, cercetătorii au observat că CMB prezintă o structură, fiind mai cald și mai dens în direcția constelației Leului și mai rece, cu mai puține microunde în direcția opusă. Cu ajutorul unui telescop spațial al NASA, care explorează întregul cer în fiecare zi, echipa a dorit să investigheze dacă aceeași structură este prezentă și în razele gamma. Descoperind în cele din urmă structura căutată, aceasta s-a manifestat într-o locație neașteptată pe cerul sudic, departe de CMB.

Noua structură, numită dipol, prezintă o direcție și o magnitudine asemănătoare cu un alt dipol identificat în razele cosmice ultra-energetice, particule accelerate precum protoni și nuclee atomice. Razele cosmice ultra-energetice, cu o energie de peste un miliard de ori mai mare decât razele gamma de 3 GeV, sunt rare și misterioase în astrofizică, iar conexiunea lor cu dipolul în razele gamma reprezintă un enigmă.

Cercetătorii speră acum să dezvăluie sursa comună a acestor două fenomene sau să elaboreze o nouă explicație pentru aceste structuri. Studiul care prezintă această descoperire, intitulat „Probing the Dipole of the Diffuse Gamma-Ray Background”, a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel