NAFTA: Canada şi Statele Unite, acord semnat

Acordul NAFTA între Mexic, Canada şi Statele Unite a ajuns la forma finală, anunță presa de peste ocean.

Canada şi Statele Unite au ajuns la un acord privind reforma Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA) care, din 1994, leagă aceste două ţări şi Mexicul, cu câteva ore înainte de termenul limită stabilit de Washington, au informat duminică seară mai multe media canadiene, citate de AFP.

Un comunicat comun ar putea fi dat publicităţii în cursul serii, potrivit canalului CTV. Premierul canadian, Justin Trudeau, a convocat duminică la orele 22.00 GMT (luni, 02.00 GMT) o reuniune de urgenţă a cabinetului său. Această reuniune urmează să aibă loc la biroul liderului liberal, pe colina parlamentului la Ottawa, un indicat pentru AFP trei surse guvernamentale. La sfârşitul zilei, ambasadorul Canadei la Washington, David MacNaughton, a afirmat că, de-a lungul weekendului, au fost obţinute 'multe progrese'. 'Nu am ajuns la final încă', a declarat diplomatul părăsindu-i pe negociatorii canadieni la Ottawa pentru a se întoarce în capitala SUA, arătându-se 'optimist'.

Termen limită

Acest ultim maraton al negocierilor s-a desfăşurat prin telefon, spre deosebire de sesiunile precedente care toate s-au ţinut la Washington. Cotidianul The Globe and Mail, citând surse de o parte şi de alta a frontierei, a anunţaseră că negociatorii canadieni şi americani sunt foarte aproape de un acord. La Washington, Peter Navarro, consilier pentru comerţ al preşedintelui american, a afirmat că cele două părţi negociază 'de bună credinţă' şi că rezultatul tratativelor va fi cunoscut cel mai târziu luni dimineaţă. El a reamintit că termenul limită este stabilit duminică la miezul nopţii, pentru a putea trimite Congresului textul acordului.

Înţelegerea între Washington şi Ottawa va permite Canadei să se alăture noului NAFTA deja negociat între SUA şi Mexic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel