Myanmar. Statele Unite pregătesc sancţiuni punctuale după lovitura de stat

O persoană din Myanmar,  sloganul cu trei degete și strigă sloganul în timp ce protestează împotriva loviturii de stat din Yangon, Myanmar
O persoană din Myanmar, sloganul cu trei degete și strigă sloganul în timp ce protestează împotriva loviturii de stat din Yangon, Myanmar

Administraţia Joseph Biden pregăteşte sancţiuni punctuale ca reacţie la lovitura de stat din Myanmar, a declarat, joi după-amiază, Jake Sullivan, consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională.

Administraţia de la Wasgington şi Congresul vor colabora pentru "o serie de sancţiuni ca reacţie la lovitura de stat" din Myanmar. "De asemenea, vom colabora cu aliaţii şi partenerii din lume", a afirmat Jake Sullivan, conform agenţiei Reuters.

"Analizăm posibilitatea unei noi ordonanţe executive şi ne gândim la sancţiuni punctuale specifice, care să vizeze persoane şi entităţi controlate de armată şi care îmbogăţesc armata", a subliniat Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui SUA, Joseph Biden.

Preşedintele american, Joseph Biden, a anunţat că va susţine "democraţia", avertizând că ar putea reinstitui gradual sancţiunile asupra Myanmarului. Liderul de la Casa Albă a cerut Armatei din Myanmar să cedeze puterea şi să elibereze liderii politici deţinuţi.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a exprimat "preocupare profundă" privind criza din Myanmar, cerând eliberarea imediată a deţinuţilor politici.

Armata din Myanmar a preluat cu forţa puterea, după arestarea consilierului de stat Aung San Suu Kyi, premier de facto, şi a preşedintelui Win Myint. Luni dimineaţă, Armata din Myanmar a anunţat preluarea puterii de către comandantul militar Min Aung Hlaing, denunţând "fraude electorale" în scrutinul parlamentar desfăşurat în noiembrie 2020. Militarii patrulează în capitala Myanmarului, Naypyidaw, şi în cel mai mare oraş al ţării, Yangon.

Formaţiunea susţinută de Armată, Partidul pentru Solidaritatea şi Dezvoltarea Uniunii (USDP, dreapta, naţionalism budhist), a înregistrat un rezultat slab în scrutinul parlamentar din noiembrie, câştigat de partidul Liga Naţională pentru Democraţie (NLD, centru-stânga, populist), condus de Aung San Suu Kyi. Lovitura de stat intervine în contextul în care noua legislatură urma să înceapă săptămâna aceasta, iar Parlamentul ar fi trebuit să valideze rezultatul scrutinului legislativ şi să aprobe noul guvern.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, a fost premier al Myanmarului din 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel