Muzeul Bran, în pericol de a fi desființat. Apel disperat

Muzeul Naţional Bran ar putea fi relocat, acest lucru putând duce chiar la desfiinţarea sa, avertizează directorul Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga. Potrivit acesteia, situația este ”una dramatică”,  deoarece patrimoniul regal este un patrimoniu simbolic și nu poate sta în orice clădire. 

Ligia Fulga şi-a exprimat, luni, îngrijorarea, cu privire la situaţia muzeului, după ce a aflat că reprezentanţii Companiei de administrare a Castelului Bran, care în prezent este retrocedat moştenitorilor, au cerut, printr-o adresă, relocarea patrimoniului din cadrul Muzeului Naţional Bran, scrie Agerpres.

Ligia Fulga a spus că a aflat această informaţie recent, de la Comisia Naţională a Muzeelor.

Potrivit acesteia, explicaţia cererii de relocare formulată de Compania de administrare a Castelului Bran este că pereţii clădirii muzeului, aflat în incinta Castelului Bran, sunt atacaţi de o ciupercă. Fulga, care şi-a exprimat opinia pe acest subiect în calitatea sa de muzeograf şi om de cultură, a caracterizat situaţia ca fiind dramatică.

'Este vorba de patrimoniul regal, care este patrimoniul judeţului, şi pe care nu-l putem lăsa să fie dus în altă parte sau să fie depozitat în condiţii improprii. Este o problemă a noastră, care va trebui discutată în Consiliul Judeţean şi dumneavoastră, presa, chiar vă rog să anunţaţi această situaţie pentru că este una dramatică. Eu am fost în urmă cu câteva zile la Comisia Naţională a Muzeelor şi am aflat că se solicită relocarea patrimoniului muzeal. Când pleacă patrimoniul din spaţiu respectiv este clar că nu se va mai întoarce. Contractul de închiriere pentru clădirea muzeului este până în luna august 2017 şi nu sunt şanse de prelungire a lui. Nu ştiu care este poziţia Ministerului Culturii, dar oricum o îndatorire o avem şi noi, Judeţul. Patrimoniul regal este un patrimoniu simbolic, nu poate sta în orice clădire. Nu poţi să te joci aşa cu felii de istorie, să le arunci în orice oraş, în nu ştiu ce spaţiu', a afirmat directorul Muzeului de Etnografie Braşov.

[citeste si]

Sursa citată a spus că nu are nicio informaţie în legătură cu locul în care ar putea fi mutat patrimoniul Muzeului Naţional Bran, adăugând că adresa Companiei de administrare a Castelului Bran este de ultimă oră.

În legătură cu posibila închidere a Muzeului Naţional Bran, primarul localităţii Bran, Rareş Dorel Rădăcină, a declarat pentru sursa citată că nu ştie despre adresa făcută de Compania de Administrare a Castelului Bran, dar a spus că a auzit despre ciuperca respectivă care atacă clădirea muzeului. Primarul a adăugat că face tot posibilul ca patrimoniul muzeului să rămână la Bran, dacă acesta se va închide.

Muzeul Naţional Bran a fost pe punctul de a se închide şi anul trecut, dar contractul de închiriere a clădirii a mai fost prelungit încă un an, respectiv până în luna august 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel