Mutare de ultimă oră cu groapa de gunoi Glina

Se reîncearcă redeschiderea focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina prin autorizarea mascată a unei stații de sortare, procedura aflată în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Grupul de interese creat în jurul gropii de gunoi Glina și care vrea sa redeschidă acest focar de poluare prin avizarea ilegală a unei stații de sortare aflată pe amplasamentul gropii de gunoi contaminat cu cianuri a încercat peste nouă tentative de înșelare a instituțiilor publice prin prezentarea de documente false, prin publiciție și mită în vederea obținerii avizării.

Populația revoltată și speriată de perspectiva redeschiderii focarului de infecție a transmis un număr impresionant de petiții către președintele României Klaus Iohannis, Primul Ministru al României, către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului.

Studiul de sănătate realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2018 privind impactul asupra sănătății populației a gropii de gunoi Glina și a stației de sortare de pe amplasamentul acesteia a demonstrat că aceasta are efecte dezastruoase pentru sănătatea populației și nu a fost pus niciodată la dispoziția autorităților de reglementare a Ministerului, a Gărzii de Mediu si a populației de către Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina.

Studiile recente de impact asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a gropii de gunoi Glina, care a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimii 20 de ani, au rezultate dramatice pentru cetățenii din Popești-Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere bucureștene limitrofe.

Morbiditatea, în termeni simpli, se referă la nivelul de boală și de invaliditate caracteristic unei populații afectate de factori externi care determină nivelul și impactul acesteia.

Se moare cu 50% mai mult în zonea afectată de poluarea masivă de la groapa de gunoi Glina, unde în ultimii ani au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri de la platforma Aro Câmpulung, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană care au fost amestecate cu deșeurile menajere aparținând Primăriei Municipiului București, provenite de la cetățeni și agenți economici.

Bolile cele mai frecvente la populația din jurul gropii de gunoi Glina sunt: afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Analizele aferente poluării din zona gropii de gunoi Glina au rezultate alarmante având depășiri la stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația limitrofă din jurul gropii de gunoi Glina.

Munții de gunoaie care depășesc de multe ori înălțimea de 100 de metri se află la o distanță între 38 și 70 de metri de casele și gospodăriile oamenilor și emană în permanență substanțe toxice care distrug sănătatea comunităților locale și poluează Bucureștiul.

Groapa de gunoi glina este o adevarată bombă chimică. Un atac chimic și biologic se desfașoară chiar în acest moment împotriva locuitorilor din zona limitrofă gropii de gunoi.

Gunoaiele dospite și fermentate, șobolani impresionanți, mulți, atingând dimensiunea unor câini mai mici, gândaci și o zeamă otrăvitoare ce se scurge în pământ. Un peisaj dezolant și periculos pentru sănătatea oamenilor.

Ca urmare a acestei creșteri alarmante a morbidității populației din zona limitrofă a gropii de gunoi Glina, care depășește procentul de 50 %, cetățenii afectați de boli și cei care au avut pierderi familiale au împuternicit asociațiile de mediu pentru realizarea unui rechizitoriu public care să fie mediatizat și adus în atenția autorităților și a opiniei publice, rechizitoriu care va fi îndreptat împotriva oamenilor de afaceri, a funcționarilor publici și a demnitarilor care în decursul timpului au contribuit la acest genocid contra comunităților din jurul gropii de gunoi Glina.

Prin rechizitoriul public se va aduce în atenția populației, a autorităților statului și a comunităților locale numele persoanelor, a funcționarilor publici, a demnitarilor și a oamenilor de afaceri care au contribuit prin mai multe fapte antisociale reținute în sarcina lor care au dus la creșterea morbidității în zona limitrofă gropii de gunoi Glina cât și efectele acestei creșteri transpusă prin numarul mare de decese influențate de activitatea și poluarea din ultimii 20 de ani de la groapa de gunoi Glina.

Încălcarea frauduloasa a Ordinului nr. 109/ 2014 și a altor dispoziții legale imperative în ultimii 20 de ani și până în anul 2018, când a fost închis focarul de poluare de la groapa de gunoi Glina, a fost posibilă prin intermediul funcționarilor publici corupți care au avizat activitățile ilegale pe un amplasament contaminat cu cianuri și substanțe toxice și care sunt responsabili pentru îmbolnăvirea și moartea oamenilor.

Avizarea ilegală a acestor activități la o distanță de 38 de metri de casele oamenilor reprezintă acum sursa principală a morbidității populației aflate în continuare lângă focarul de poluare, lângă munții de gunoi toxic amestecat cu cianuri și substanțe periculoase care macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor și poluează permanent Bucureștiul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel