Mustangii din Deltă, ameninţaţi de iarnă şi de autorităţi

În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pe grindul Letea, trăiesc aproximativ 2500 de cai. Înainte de 1989, erau folosiţi la lucrările agricole, dar în urma declinului economic al zonei, au fost abandonaţi şi s-au sălbăticit. În acest moment, în Deltă se găseşte un efectiv de cai sălbatici comparabil doar cu cele din SUA ori Argentina, situaţie unică în Europa şi care merită conservată.

Mustangii din zona Grindului Letea s-au refugiat în mare parte pe aria strict protejată din Pădurea Letea, care depăşeşte 2800 ha. Funcţionarii statului nu privesc acest lucru cu ochi buni, caii sălbatici fiind consideraţi o specie-conflict pentru Administraţia Rezervaţiei Delta Dunării şi Directiea Silvică Tulcea. În loc să folosescă ocazia pentru turism, atrăgând amatorii de safari, funcţionarii vor să elimine caii din rezervaţie.

În realitate, aceşti cai constituie un element esenţial al ecosistemului natural al rezervaţiei, fiind totodată unici în Europa! Organizaţia VIER PFOTEN a decis să intervină şi să ajute aceşti cai să treacă iarna. Astfel, 150 de tone de ovăz, orz, fân şi lucernă  vor fi transportate la Letea, marţi. Pentru a nu intra în conflict cu autorităţile din Rezervaţie, care ar prefera să scape de mustangi pe cale naturală, într-o iarnă friguroasă, ong-ul a promis să demareze în primăvară un program de vaccinare şi  control a reproducţiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel