Muntenegru începe negocierile pentru aderarea la UE

Uniunea Europeană
Uniunea Europeană

Şefii de stat şi de guvern din UE vor da undă verde Muntenegrului pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană (UE), potrivit unui proiect de text care urmează să fie prezentat liderilor europeni la summit-ul prevăzut la sfârşitul lunii iunie la Bruxelles, informează AFP.

”Consiliul European (care reuneşte şefii de stat şi de guvern din UE) va aproba decizia care va fi luată la 26 iunie de către miniştrii UE pentru afaceri europene pentru începerea negocierilor de aderare cu Muntenegru”, se menţionează în documentul obţinut de France Presse, scrie Agerpres.

Summitul liderilor europeni este programat pentru 28-29 iunie la Bruxelles.

Muntenegru, care a obţinut în decembrie 2010 statutul oficial de ”ţară candidată” la Uniunea Europeană, se va alătura astfel Turciei şi Islandei, celelalte două ţări aflate în prezent în curs de negociere pentru aderare.

În cazul în care negocierile de aderare vor fi încununate de succes, un proces care ar putea dura mai mulţi ani, Muntenegru ar putea fi a treia din cele şase foste republici iugoslave care va adera la UE. Slovenia face parte din blocul comunitar din 2004, iar Croaţia va deveni cel de-al 28-lea membru al UE în iulie 2013.

Serbiei i-a fost acordat statutul de ţară candidată în luna martie, însă nu a obţinut încă undă verde pentru începerea negocierilor de aderare. Macedonia beneficiază de statutul de candidat la UE din 2005, însă nu a început încă negocierile de aderare, Grecia împiedicând acest lucru din cauza diferendului asupra numelui acestui stat, în pofida recomandărilor favorabile ale Comisiei Europene.

La rândul său, Bosnia şi Herţegovina, în mijlocul luptelor politice interne continue, nu a solicitat încă statutul de candidat la aderarea la UE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel