Mugur Isărescu desființează Codul fiscal: ”Este inaplicabil”

Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, critică în termeni duri noul Cod fiscal.

Mugur Isărescu a declarat, vineri, că "ar fi dramatic" că România să treacă în 2016 printr-o situație similară cu crizele provocate de modificările radicale din 2005 (când cota unică a fost stabilită la 16%, în loc de optimul de 19%) și 2008 (creșterile majore de pensii și salarii).

El a vorbit despre pericolele noului Cod fiscal, care prevede scăderi majore de taxe și impozite, și a precizat că în fața unor astfel de fluctuații și crize "nu rezistă democrația".

Guvernatorul BNR s-a referit și la declarațiile despre un eventual amestec extern, făcute de premierul Victor Ponta și miniștrii săi, fără a-i nominaliza însă direct pe membrii Executivului: "E obsesia noastră că cineva din exterior ne împiedică să creștem", a spus Mugur Isărescu, precizând că România trebuie să evite "derapajele și scăderile".

"Creșterea economică fără stabilitate nu e sustenabilă", a continuat guvernatorul BNR. Pachetul de reduceri fiscale pe care Guvernul îl are în vedere "este inaplicabil din punct de vedere economic și impactul sau bugetar ar însemna o schimbare politică majoră", a mai spus el.

Isărescu a mai transmis că un deficit structural de 1% din PIB reprezintă un nivel optim și că a-l modifica presupune negocieri dificile. 

"O economie de piață este condusă prin buget și politica fiscală, iar mărimea deficitului este esențială pentru a imprima direcția. (...) E ca un avion care, în loc să ajungă la Bruxelles, va ajunge la Stockholm, sau Polul Nord, în cazul în care distanțele sunt mai lungi", a conchis Mugur Isărescu, potrivit hotnews.ro.

Vezi și: Dan Voiculescu se implică în dezbaterea pe Codul Fiscal. Ce propunere face

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel