"Mucilagiul marin" din Marea Marmara riscă să se transforme într-un dezastru ecologic. Avertisment pentru România, Grecia și Rusia

"Mucilagiul marin" din Marea Marmara riscă să se transforme într-un dezastru ecologic / Foto: Pixabay
"Mucilagiul marin" din Marea Marmara riscă să se transforme într-un dezastru ecologic / Foto: Pixabay

"Mucilagiul marin" din Marea Marmara riscă să se transforme într-un dezastru ecologic regional, susțin experții.

"Mucilagiul marin" care a invadat recent coastele turce ale Mării Marmara, care leagă Marea Neagră de Marea Egee, ameninţă să se transforme într-un dezastru ecologic regional, au avertizat biologi turci, relatează Agerpres, citând dpa.

Substanţa vâscoasă, cunoscută sub numele de "mucilagiu marin" sau "mucus de mare", a acoperit coastele Istanbulului şi a altor mari centre urbane de la Marea Marmara la începutul lunii mai. Ea este produsă de nişte alge supraîncărcate cu microoganisme care sufocă viaţa marină, notează dpa.

Este "doar o chestiune de timp" înainte ca mucilagiul din Marmara să se extindă către Marea Neagră şi Marea Egee, a declarat pentru dpa hidrobiologul Levent Artuz.

"Catastrofa provocată de om"



Echipa condusă de Artuz, formată din aproape 20 de experţi, a monitorizat 450 de locaţii din Marea Marmara de la începutul anului 2021, înainte ca substanţa lipicioasă să se răspândească pe o suprafaţă întinsă a mării.

"Catastrofa provocată de om" este rezultatul a zeci de ani, exacerbată de deversarea necontrolată de materiale industriale şi deşeuri menajere în apă şi a slăbit "ireversibil" ecosistemul Mării Marmara, a mai spus Artuz.

Artuz a avertizat că mucilagiul nu se poate descompune din cauza lipsei de oxigen din Marmara.

"Este pe cale să devină o problemă internaţională, un coridor biologic poate transporta substanţa rapid", a mai spus el, cerând ţărilor învecinate să ia măsuri de precauţie.

Avertisment pentru România, Rusia și Grecia



Ţările de coastă precum Rusia, România şi Grecia ar trebui să-şi coordoneze eforturile pentru a reduce la minim o poluare excesivă a mării, a mai spus Artuz. Mucilagiul a redus deja drastic diversitatea peştilor din Marea Marmara în doar un an de zile.

"Numărul de specii dintr-o singură staţie a scăzut la 20 de la 200 anul trecut, 60% din specii au dispărut", a adăugat Artuz.

Acesta este cea mai gravă situaţie din 1954, când biologii au început pentru prima dată să monitorizeze Marea Marmara, a mai spus Artuz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel