MRU, fost șef SIE: Băsescu a fost informat sigur de SRI

mru dece
mru dece

Fostul șef al Serviciului Informații Externe (SIE), Mihai Răzvan Ungureanu, spune că președintele Traian Băsescu a fost, fără doar și poate, informat de SRI cu privire la relațiile fratelui său cu Bercea Mondial.

MRU a vorbit, marți seară, la emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea Tv, despre legea 182/2002 privind informațiile clasificate. Fostul premier susține că, potrivit acestei legi, toate persoanele care au acces la informații clasificate trec printr-un filtru draconic de verificare (veting, în limbaj specializat), pentru a li se cerceta onestitatea și vulnerabilitățile. 

Un grup de deputați a amendat în 2007 această lege, care în prezent spune că se  "exceptează de la controlul de criterii de vulnerabilitate președintele, premierul, miniștrii, deputații, senatorii, judecătorii, procurorii, magistrații asistenți ai ICCJ". Concret, toți cei care aveau acces la informații clasificate scapă de filtru, cu excepția directorilor SRI și SIE. Astfel, parlamentarii cu probleme penale au acces la informații secrete, a arătat Ungureanu.

George Maior, SRI: Traian Băsescu a fost INFORMAT despre cazul BERCEA. Nu am mai trimis informări din 2011, decât la Parchete

"Pe de o parte, legea spune: 'președintele nu e vetat, nu se consideră că are vulnerabilități', dar are responsabilitatea reprezentării unei țări? Și atunci, ce faci? Îl informezi sau nu? Pentru că noi vorbim, sigur, de lege, dar pe de altă parte vorbim de responsabilitate", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

"Credeți că a fost informat sau nu?", a fost întrebat MRU de către moderatorul emisiunii.

"Sigur da!", a răspuns fostul șef al SIE.

"Președintele trebuia protejat"

Președintele Băsescu și directorul SRI, George Maior, au declarat că șeful statului nu a fost informat cu privire la relația Mircea Băsescu - Bercea Mondial.

Deși el susține contrariul, MRU nu-i acuză pe cei doi de minciună, ci "îmi pun problema dacă adevărul este spus complet".

Senatorul Ungureau crede că Traian Băsescu, chiar dacă nu a cerut informații, ar fi trebuit să primească rapoarte pe acest subiect pentru a fi protejat.

"Pentru că în momentul când știi că ai o vulnerabilitate care poate fi exploatată și a fost exploatată de un clan de interlopi, nu-mi imaginez că președintele României, așa cum îl cunosc eu, ca om corect și foarte atent cu mecanismele statului, nu a solicitat informații. Și în situația în care nu a solicitat informații, cineva trebuia să-l protejeze", a spus fostul director al SIE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel