Motoc, anunț important privind primele avioane F-16 cumpărate de România

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a anunţat, miercuri, că primele şase aparate de tip F-16 vor fi preluate oficial, de la baza militară portugheză Monte Real, pe 28 septembrie.

'Discuţie foarte bună astăzi cu remarcabilul ambasador al Portugaliei în România, domnul Joao-Bernardo Weinstein; am discutat, între altele, şi despre modalităţile de marcare oficială a preluării în serviciul Forţelor Aeriene Române a primelor 6 aparate F-16, pe 28 septembrie, la Baza Aeriană Monte Real din Portugalia, respectiv la începutul lunii octombrie, la Baza Aeriană Feteşti', a scris Motoc pe Facebook.

În 2013, România a decis să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Iniţial s-a intenţionat achiziţionarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare, scrie Agerpres.

Preţul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro.

Pe 22 februarie, ministrul Apărării, Mihnea Motoc, anunța că pregătește procedurile pentru achiziția a încă douăsprezece avioane de luptă F-16, tot la mâna a doua și tot din state membre NATO. 

"Urmărim să achiziționăm din excedentul disponibil al unor aliați aparatură care este în resurse, este performantă, este operațională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu știm de unde le vom achiziționa. Deocamdată am lansat o cerere de informații de la toate țările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA și cinci aliați europeni. Așteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcție ne putem duce", afirma Mihnea Motoc.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel