Motivul pentru care jumătate din Africa preferă să rămână neutră față de Rusia

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris și președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa
Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris și președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa

Washingtonul încearcă să intensifice relațiile cu Africa de Sud și alte țări ale continentului pentru a contracara hegemonia crescândă a Chinei și Moscovei.

Președintele francez Emmanuel Macron, de la amvonul Adunării Generale a ONU, i-a numit ”complici” ai lui Vladimir Putin pe cei care aleg să rămână neutri în fața atacului Ucrainei de către Rusia.

La întrunirea Națiunile Unite, care a avut loc în martie, jumătate din Africa de Sud a ales să rămână neutră în ceea ce privește ”conflictul” născut între Occident și Moscova (dar de asemenea Beijing).

Africa de Sud este de altfel cea mai industrializată țară de pe continent și singurul membru african al G20 și pentru a înțelege motivele acestei poziții ar trebui să privim mai întâi la Cape Town.

Neutralitate africană

Neutralitatea africană rămâne o poziție pe care liderul sud-african Cyril Ramaphosa a reiterat-o la Washington, în cadrul întâlnirii cu președintele Statelor Unite, Joe Biden.

Subiectele oficiale pe ordinea de zi au fost comerțul, schimbările climatice și tranziția energetică. Dar este clar că războiul din Ucraina și hegemonia crescândă a Rusiei și Chinei în Africa nu ar putea fi chestiuni lăsate pe marginea întâlnirii.

Recent, Uniunea Africană a criticat chiar în mod vag sancțiunile occidentale împotriva Moscovei, arătându-le drept cauza crizei grâului de pe continent. Declarații care au stânjenit nu puțin Bruxelles-ul. 

Washington-ul, scrie Foreign Policy citat de Europa Today, ”încearcă să aducă Africa înapoi în stâlpul” aliaților anti-Putin.

Întâlnindu-se cu Ramaphosa, Biden a lăudat Africa de Sud ca fiind o ”voce vitală” pe scena mondială. Dar, în același timp, SUA dezbat un proiect de lege care ar sancționa africanii care fac afaceri cu oligarhii ruși și entitățile aflate pe lista neagră, un proiect care a fost descris drept ”stil Război Rece” și ”ofensiv” de către ministrul sud-african de Externe, Naledi Pandor. 

Senatorul american care a înfuriat Africa

Problemele dintre țările africane nealiniate și Occident nu privesc doar alianțele internaționale, ci mai general modul în care SUA și aliații săi europeni privesc relațiile economice și de putere cu continentul.

Un exemplu a fost recenta călătorie în Africa a lui John Kerry, fost vicepreședinte al SUA și acum trimis special al Washingtonului pentru climă. Ajuns la Dakar, Senegal, Kerry ”a reușit să înfurie atât liderii africani, cât și activiștii climatici”, argumentând că și țările africane trebuie să își facă partea lor în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece ”Mama Natură nu ține cont de proveniență”.

Pentru Kholood Khair, analist politic al partenerilor de strategie Insight, mesajele de acest tip, care echivalează condițiile Occidentului bogat cu cele ale țărilor în curs de dezvoltare, cu siguranță nu ajută la redresarea relațiilor: ”Liderii africani au devenit din ce în ce mai alergici la aceste tonuri”, explică el.

La urma urmei, SUA este al doilea poluator din lume: Nigeria, care are cea mai mare economie și populație din Africa, a emis 0,6 tone de carbon pe cap de locuitor în 2019, față de 14,7 tone în Statele Unite în același an. 

Goana după gaz

Nigeria încearcă să-și dezvolte exporturile de gaze naturale lichefiate, piață condusă în prezent de SUA.

Mozambic, Coasta de Fildeș și Senegal se pregătesc, de asemenea, să exploateze recentele descoperiri de gaze pentru a fi revândute unei Europe care caută din ce în ce mai mult surse diversificate pentru a-și reduce dependența de Rusia. Acesta este motivul pentru care cuvintele lui Kerry, percepute ca critici la adresa acestor proiecte care vor duce inevitabil la mai multe emisii poluante, au fost văzute ca o încercare de a influența ecologia pentru interese foarte diferite.

Prin urmare, strategiile diplomatice precum cea a lui Kerry nu par să mai fi pus stăpânire și, într-adevăr, produc efecte opuse. Africa de Sud a fost clară: frontul neutru nu vrea să i se spună ce poate și ce nu poate face pentru dezvoltarea sa și cu cine să relaționeze. Dar vrea să construiască parteneriate economice de încredere, care să nu submineze obiectivele cheie de dezvoltare ale Africii.

Nimeni dintre liderii africani nu vrea să rupă relațiile cu Occidentul, dimpotrivă. Ramaphosa, întâlnindu-se cu Biden, a lăudat SUA ca fiind unul dintre puținele guverne occidentale care nu s-a opus suspendării brevetelor pentru vaccinurile Covid, permițând Africii de Sud să dezvolte o producție care ar putea fi utilă pentru viitoarele crize de sănătate. 

Tonurile care alternează criticile cu mesajele de prietenie sunt acum o constantă în declarațiile liderilor din Cape Town ca și în celelalte capitale ale statelor membre ale Uniunii Africane.

Sunt și cei care profită de asta, precum președintele autoritar ugandez, Yoweri Museveni, care culege roadele de a fi curtat atât de Rusia, cât și de Statele Unite, obținând arme și bani de ambele părți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel