Motivul pentru care exploziile bombelor nucleare au formă de ciuperci

Motivul pentru care exploziile bombelor nucleare au formă de ciuperci   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Motivul pentru care exploziile bombelor nucleare au formă de ciuperci / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Te-ai întrebat vreodată de ce explozia unei bombe nucleare are formă de ciupercă? Mai mulți cercetători vin cu explicațiile fenomenului.

Când o bombă se declanșează, energia este aruncată în toate direcțiile. Totuși, în loc loc să pară ca o minge de foc în expansiune, explozia seamănă cu o ciupercă/

Deși izbucnirea de energie formează inițial o sferă de aer fierbinte, acesta este doar începutul fenomenului, potrivit lui Katie Lundquist, cercetător în ingineria calculelor la Laboratorul Național Lawrence Livermore din California. Deoarece aerul fierbinte crește, cea mai mare parte a sferei, în centrul, acolo unde ar fi miezul unui măr de exemplu, are mai multă flotabilitate decât marginile.

„În felul în care este modelată o sferă, ai cea mai mare coloană de fluid cu densitate scăzută în mijloc, astfel încât se ridică cel mai repede”, ca mijlocul unei brioșe care se ridică în cuptor, a spus Lundquist. Chiar dacă întreaga sferă se ridică, deoarece această coloană din mijloc se ridică cu o rapiditate mai mare, aerul mai rece din afara sferei începe să „se disperseze sub bula care se ridică”, a declarat Lundquist pentru Live Science.

Acest lucru face ca bula în creștere să se distorsioneze într-o formă de gogoasă. Și pentru că moleculele de aer fierbinte se mișcă rapid în starea lor energizată, ajung să creeze atât de mult spațiu între ele încât formează un spațiu vid. Există „acest jet de material care este aspirat în vid, care împinge în sus și astfel formează norul în formă de ciupercă în partea de sus și zona mai plată din torul de jos”, a spus Lundquist. Acest jet, care aspiră murdăria și resturile, formează tulpina ciupercii chiar dacă se alimentează la contactul cu „pălăria ciupercii”.

Fenomenul se poate întâmpla doar pe Pământ

Bombele nucleare aruncate în timpul războiului și experimentele științifice arată că se pot forma nori cu aspect de ciuperci pe Pământ, dar ce se întâmplă în spațiu? Dacă s-ar detona pe Lună, ar apărea un nor în formă de ciupercă? Lundquist a spus că răspunsul este „nu”.

„Ai nevoie de o atmosferă, astfel încât să poată avea acel material fluid”, cum ar fi aerul, a spus ea. „Nu se va întâmpla în vid”. Mediul fără aer al lunii nu ar avea nicio modalitate de a distorsiona sfera inițială într-un tor și nu ar exista nicio diferență în densitatea aerului pentru a aspira acel pilon de material pentru a crește norul.

La fel cum există diferite specii de ciuperci, există mai multe soiuri de nori de cu aspect de ciuperci. În funcție de randamentul exploziv al bombei și de înălțimea la care se declanșează, norul de ciuperci rezultat va avea caracteristici diferite, potrivit LiveScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel