Motivare instanţă: De ce poate candida Piedone

Cristian Popescu-Piedone are dreptul să candideze pentru un nou mandat de primar, deoarece nu este condamnat definitiv în instanţă în dosarul Colectiv şi doar comunitatea îl poate sancţiona prin vot, susţine un magistrat de la Judecătoria sectorului 4.

Judecătoria sectorului 4 a dat publicităţii luni motivele pentru care a respins contestaţiile depuse de zece supravieţuitori şi rude ale celor decedaţi în incendiul de la Colectiv - Victor Dobre, Gabriel Alexandru Popescu, Mariana Oprea, Zambra Iosipescu, Mircea Nicolae, Izabell Luminiţa Georgescu, Gabriel Sorin Lazăr, Cezar Mario Marin, Cezar Victor Năstase şi Nicu Bogdan Domniţanu - împotriva candidaturii lui Piedone la funcţia de primar.

În esenţă, supravieţuitorii au arătat, în sala de judecată, că Piedone este urmărit penal în dosarul instrumentat de DNA şi se află în conflict de interese cu funcţia de primar, iar candidatura sa este o ofensă la adresa persoanelor care au avut de suferit în urma incendiului din clubul Colectiv.

Judecătorul susţine însă că el poate examina doar condiţiile obiective prevăzute de Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi nu aspectele subiective care ţin de moralitatea sau oportunitatea candidaturii unei persoane.

[citeste si]

'În lipsa unei hotărâri definitive de condamnare, fiecare persoană (inclusiv candidaţii la funcţiile publice) beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, conform art. 23 alin. 11 din Constituţia României. Instanţa subliniază, ca urmare a depunerii cazierului judiciar, că intimatul (Piedone, n.r.) nu a fost condamnat prin hotărâre judecătorească pentru faptele evocate de petenţi şi este considerat nevinovat până la proba contrară, neavând obligaţia de a-şi dovedi nevinovăţia, întrucât aceasta este prezumată de lege. În această procedură electorală, cetăţenii cu drept de vot sunt cei care decid, în urma voturile exprimate în mod legal, asupra oportunităţii unei candidaturi stabilite anterior ca fiind formal legală de către autorităţile abilitate', se arată în motivare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel