Motivare CCR-Iohannis. Toni Neacșu: Atac grav la democrație

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Toni Neacșu, fost judecător și fost membru CSM, a vorbit despre faptul că CCR va citi, astăzi, motivarea deciziei prin care se dă undă verde revocării procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Specialistul a spus că președintele trebuie să aplice imediat decizia Curții Constituționale. În cazul în care nu o va face, Toni Neacșu a transmis că ar fi un atac grav la democrație.

"Si numai ideea ca Presedintele ar putea sa nu aplice imediat decizia CCR, indiferent de continutul ei, este deja un atac grav la democratie. Personal sunt sigur ca Presedintele nu-si va permite sa dea cu oistea Constitutiei in gard, dupa ce atata timp a stat cu statul de drept la gura.

Mai mult, daca prin absurd va decide sa joace politic si sa amane punerea in aplicare, Guvernul va putea oricand sa sesizeze din nou CCR cu solicitarea unui nou conflict juridic intre autoritatile statului, determinat tocmai de intarziere. Si va fi castigat dupa scaun", a spus avocatul Toni Neacșu.

Până în prezent, CCR a transmis că președintele Klaus Iohannis este obligat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, conform solicitării Ministrului Justiţiei.

Rămâneți pe DC News pentru a afla ce conține motivarea CCR.

Ce a spus Klaus Iohannis

Preşedintele a declarat, marţi, că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale în ceea ce priveşte decizia referitoare la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, subliniind că procurorii nu trebuie să fie "controlaţi politic", iar autoritatea ministrului Justiţiei ar trebui să fie folosită pentru a-i apăra pe aceştia.

"Aştept motivarea Curţii, pe care o vom citi până o înţelegem (...), după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu (...) Această decizie a Curţii aparent vorbeşte doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a procurorului-şef DNA. În realitate, însă, sunt mult mai multe teme care apar (...). Bunăoară, statutul procurorilor. Eu, personal, sunt convins şi voi acţiona în consecinţă. Evident că procurorii trebuie să fie independenţi. Procurorii în niciun caz nu trebuie să fie controlaţi politic, procurorii nu pot fi în subordinea unui politician, fie el şi ministru. În consecinţă, orice am face noi în România, ca stat, trebuie să asigure independenţa procurorilor pentru a garanta, în definitiv, o justiţie independentă", a spus şeful statului, la Palatului Cotroceni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel