Motivare CCR. Iohannis a încălcat independența procurorilor

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Judecătorii Curții Constituționale explică, în motivarea deciziei de revocare a procurorului-șef a DNA, cum președintele Klaus Iohannis a încălcat principiul independenței procurorilor.

Magistrații au sesizat un aspect foarte grav de legalitate în reacția lui Klaus Iohannis la solicitarea ministrului justiției cu privire la revocarea Codruței Kovesi. Judecătorii concluzionează că șeful Statului a încălcat principiul independenței procurorilor ca decident politic și din motive de oportunitate.

"Președintele României și-a asumat rolul de decident politic, refuzând să dea curs, din considerente de oportunitate, cererii de revocare a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, formulată de ministrul justiției. Este un refuz care, pentru considerentele arătate, încalcă rolul constituțional al ministrului justiției și principiul independenței procurorilor. Chiar dacă nu fac parte din puterea judecătorească și nu beneficiază de independența pe care Constituția o garantează judecătorilor, procurorii se bucură de garanții specifice de independență." , au explicat judecătorii în motivarea deciziei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel