„Moștenitorul” cultului QAnon. „Rețeaua Sabmyk”, noua găselniță a extremei drepte americane

„Moștenitorul” cultului QAnon. „Rețeaua Sabmyk”, noua găselniță a extremei drepte americane  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
„Moștenitorul” cultului QAnon. „Rețeaua Sabmyk”, noua găselniță a extremei drepte americane / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

„Rețeaua Sabmyk” este o altă grupare care promovează o teorie a conspirației și care încearcă să preia rapid publicul debusolat al celei din urmă, aflată în dezintegrare.

De când Donald Trump a părăsit Casa Albă, vasta comunitate online a QAnon se află într-o constantă stare de tensiune – unii dintre adepții săi și-au creat instinctiv noi teorii ale conspirației – precum cele conform cărora Donald Trump ar conduce în continuare țara dintr-un buncăr sau ar fi urmat să fie învestit din nou în 4 martie – însă pe măsură ce și acestea sunt negate constant de realitate, adepții cultului par că se îndreaptă spre o nouă rețea de extremă-dreapta, relatează The Guardian.

Foarte activă pe platforma de mesagerie Telegram, „Rețeaua Sabmyk”, precum QAnon, este o altă grupare care promovează o teorie a conspirației și care încearcă să preia rapid publicul debusolat al celei din urmă, aflată în dezintegrare.

Cine este în spatele rețelei

 

Misteriosul individ care se află în spatele acestei noi rețele ar fi un artist din Berlin care are un lung istoric de manipulări pe rețelele sociale – Sebastian Bieniek – este concluzia unei investigații a organizației „Hope Not Hate”, care urmează să fie publicată integral săptămâna viitoare.

Din 21 decembrie 2020, data la care a apărut pentru prima oară „Rețeaua Sabmyk”, peste 136 de canale în engleză, germană, japoneză, coreeană și italiană au apărut pe internet, promovând conținut conspiraționist și adunând zeci de mii de urmăritori zilnic.

Vor să preia susținătorii Qanon

 

Conținutul Sabmyk este făcut în așa fel încât să îi atragă pe cei care susțineau QAnon – teorii ale conspirației legate de măștile de protecție sau de vaccinuri, coronascepticism sau minciunile lui Trump legate de alegerile prezidențiale americane din 2020.

Pe de altă parte, Sabmyk încearcă să formeze o mișcare internațională – există conținut specific, de exemplu pentru britanici – unul dintre canalele Sabmyk este denumit „Partidul Patrioților Britanici” și folosește mesaje anti-musulmani sau direcționate împotriva primarului Londrei, Sadiq Khan.

Liderul grupării este înfățișat drept un „mesia” în cadrul teoriei conspirației promovate, iar o postare pe o rețea asociată acestei grupări susținea că acesta are „17 cicatrici în formă de V” pe un braț, făcute în timpul unei „ceremonii profetice la vârsta de 24 de ani”, precizează Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel