Moştenitorii României muzicale - concert extraordinar la Bruxelles, cu ocazia Zilei Naționale a României

concert
concert

Violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Andrei Ioniţă şi pianista Daria Tudor - trei dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi muzicieni români ai momentului, la nivel internaţional - susţin un concert cameral extraordinar, la Bruxelles, prilejuit de sărbătorirea ZILEI NAŢIONALE A ROMÂNIEI.

 

Evenimentul va avea loc miercuri, 30 noiembrie, la ora 14.00, în sala de concerte a emblematicului Muzeu al Instrumentelor Muzicale de la Bruxelles (MIM), în inima oraşului ce găzduieşte instituţiile reprezentative ale Uniunii Europene. Concertul se desfăşoară sub emblema proiectului "Moştenitorii României muzicale", unul dintre cele mai vizibile programe de promovare a tinerilor muzicieni români.

Repertoriul propus pentru această după-amiază camerală specială aduce în atenţie opera compozitorului-simbol pentru România, George Enescu, în program figurând Sonata nr. 2 op. 6 pentru vioară şi pian, alături de Sonata op. 26 nr. 2 pentru violoncel şi pian. Cei trei muzicieni se reunesc apoi pentru a interpreta Trio op. 70 nr. 1 de Ludwig van Beethoven, lucrare ce figurează pe un album pe care artiştii îl lansează cu această ocazie, apărut la Editura Casa Radio, parte a corporaţiei Radio România.

Moştenitorii României muzicale 

Concertul este organizat de ICR Bruxelles, la iniţiativa Radio România Muzical, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Belgiei, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, Delegaţia Permanentă a României la NATO şi Rotary Club Pipera din Bucureşti.

Publicul bruxellez are acces gratuit la concert, în limita locurilor disponibile; concertul poate fi urmărit în direct pe contul Facebook Radio România Muzical.

"Anul 2022 este Anul european al tineretului şi se concentrează pe rolul central pe care îl au tinerii în construirea unui viitor mai bun, mai incluziv. Suntem onoraţi şi bucuroşi să putem organiza la Bruxelles, în inima Europei, alături de toţi partenerii noştri instituţionali, un concert extraordinar, având ca protagonişti trei tineri muzicieni români de primă mărime: Andrei Ioniţă, invitat în 2019 la Bruxelles în cadrul EUROPALIA România, Ioana Cristina Goicea, laureată a concursului Reine Elisabeth de la Bruxelles, în 2019, şi Daria Ioana Tudor, semifinalistă a Concursului Internaţional 'George Enescu 2022' - secţiunea pian, prezentă, între altele, alături de Andrei Ioniţă, la Sala Radio, în iunie 2021.

"Moştenitorii României muzicale" este unul dintre cele mai importante programe de promovare a tinerilor muzicieni români şi ne vom bucura alături de public, de Ziua Naţională a României, să putem realiza acest proiect, într-una dintre cele mai frumoase săli din inima capitalei Europei, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles“, a subliniat Dr. Liliana Ţuroiu, directorul Institutului Cultural Român de la Bruxelles.

Concert extraordinar la Bruxelles, cu ocazia Zilei Naționale a României

Pentru violonista Ioana Cristina Goicea, acest concert este o ocazie de a reveni la Bruxelles, după ce, în 2019, ea devenea laureată a Concursului Reine Elisabeth, unul dintre cele mai importante la nivel mondial, pentru muzica cultă. Ioana Cristina Goicea (29 ani) este absolventă a Universităţii de muzică din Hanovra. Presa internaţională o numeşte "o nouă stea în ascensiune pe firmamentul violonisticii mondiale", iar Vadim Repin a descris-o drept "o adevărată artistă care are potenţialul de a deveni un star".

Premii foarte importante jalonează cariera deja impresionantă a violonistei române: pe lângă premiul de la concursul Reine Elisabeth, muziciana a obţinut premiul I în 2017 la concursul Michael Hill din Noua Zeelandă, premiul I la concursul de la Bonn, premiul al V-lea la reputatul concurs de la Indianapolis.

Ioana Cristina Goicea a concertat în calitate de solistă pe importante scene internaţionale din Europa, America, Australia, alături de orchestre reputate. Discografia ei internaţională numără deja trei titluri - cel mai recent, cu opusuri de André Parfenov, lansat în noiembrie 2021, alături de Orchestra Simfonică din Aachen, dirijor Christopher Ward. Din octombrie 2020, Ioana Cristina Goicea este şi profesor la reputata Universitate de Muzică şi Arte din Viena.

Mari nume românești pe scena MIM din Bruxelles

Violoncelistul Andrei Ioniţă (28 ani) este singurul român care a cucerit Medalia de aur a concursului Ceaikovski de la Moscova, în istoria de 64 de ani a acestei competiţii. Un talent ieşit din comun, cu o tehnică şi muzicalitate strălucitoare, aspecte elogiate de presa internaţională, în egală măsură interesat de repertoriul concertant şi cel cameral, Andrei Ioniţă desfăşoară o intensă carieră solistică pe marile scene ale lumii.

Andrei Ioniţă a început studiul pianului la vârsta de 5 ani, iar de la 8 ani, a luat primele lecţii de violoncel. A studiat violoncelul alături de Ani Marie Paladi, în paralel urmând cursurile Colegiului Naţional Sf. Sava din Bucureşti, profilul matematică-informatică; a fost studentul lui Jens Peter Maintz la Universitatea de Arte din Berlin. Palmaresul său include şi alte premii importante, la concursurile Aram Haciaturian de la Erevan, ARD din Munchen sau Emanuel Feuermann din Berlin.

Andrei Ioniţă a cântat deja pe scene dintre cele mai prestigioase din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia, în recital sau în concerte alături de orchestre precum Filarmonica din Munchen, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokyo, BBC Philharmonic, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Simfonică din San Diego, Orchestra Simfonică Naţională Daneză. Între anii 2016-2018, Andrei Ioniţă a făcut parte din proiectul "BBC New Generation Artists"; înregistrări realizate pentru BBC au fost editate pe un disc lansat în martie 2019 la Casa Orchid Classics.

În stagiunea 2019-2020, Andrei Ioniţă a fost artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg; în această calitate, a susţinut în 2020 un emoţionant recital fără public în compania legendarei pianiste Martha Argerich. Andrei Ioniţă a fost invitatul unor prestigioase festivaluri, printre ele EUROPALIA România, Schleswig Holstein, Mecklenburg-Vorpommern şi Verbier; pe 28 noiembrie 2022, Andrei Ioniţă cântă la Wigmore Hall din Londra, recital transmis în direct de BBC Radio 3, preluat în reţeaua EBU.

Una dintre partenerele frecvente de recital ale lui Andrei Ioniţă este pianista Daria Tudor (25 ani). Daria Tudor a debutat în concert la doar 9 ani, alături de Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti; este laureată a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale şi a susţinut recitaluri şi concerte pe mari scene, în special în Germania. În februarie 2015, Daria Tudor a fost acceptată la Universitat der Kunste Berlin la clasa prof. Pascal Devoyon şi Rikako Murata. În prezent, îşi continuă studiile de master în pian solo, muzică de cameră şi acompaniament de lied la aceeaşi universitate, sub îndrumarea prof. Björn Lehmann, Artemis Quartet, prof. Frank-Immo Zichner şi prof. Eric Schneider.

Începând din mai 2015, Daria Tudor lucrează la Universitat der Kunste Berlin, în calitate de docent la clasele de Lied contemporan ale prof. Axel Bauni şi Eric Schneider, precum şi ca pianistă a clasei de violoncel - prof. Konstantin Heidrich. Din 2017, este acompaniatoare oficială a Rutesheim Cello Academy, Germania. În iunie 2019, Dariei i-a fost acordat premiul pentru cel mai bun tânăr artist - Enlight Prize - în cadrul Festivalului Art of the Piano - Cincinnati, SUA. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania şi Austria: Alpenarte - Schwarzenberg, octombrie 2018; Kissinger Sommer - Bad Kissingen, iunie 2017; Mozartfest - Wurzburg, iunie 2016; Festivalul Crescendo - Berlin, mai 2016, 2017. În 2022, a fost semifinalistă a Concursului Internaţional "George Enescu" de la Bucureşti.

"Moştenitorii României muzicale" - peste 20 de recitaluri și concerte

"Moştenitorii României muzicale" este un proiect inaugurat în 2018 de Radio România Muzical, postul de radio public românesc de muzică clasică, şi Rotary Club Pipera din Bucureşti. Până în prezent, sub egida acestui proiect au fost organizate peste 20 de recitaluri şi concerte, transmise în direct la Radio România Muzical şi preluate, de asemenea, în reţeaua EBU; au fost lansate şi două albume cu evoluţii din aceste evenimente sub sigla Editurii Casa Radio.

Din 2020, "Moştenitorii României muzicale" oferă şi o bursă în valoare de 4000 euro, pentru care s-au organizat concursuri anuale; la premiul în bani, juriul, alcătuit din principalii conducători de instituţii muzicale româneşti, a adăugat beneficii profesionale: concerte, recitaluri, înregistrări. Pe lângă dimensiunea naţională a proiectului, din 2022, organizatorii, cu amplul suport al Institutului Cultural Român, au realizat şi evenimente la nivel internaţional, ce vor continua şi în anii următori, transmite Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel