Moscova declară că nu a fost informată despre planurile SUA de a-şi retrage trupele din nord-estul Siriei

Rusia nu a fost informată, în prealabil, nici de către Statele Unite ale Americii şi nici de Turcia despre niciun fel de acord convenit cu privire la retragerea trupelor americane din nord-estul Siriei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters şi TASS.

'Nu, nimeni nu ne-a spus nimic', a reacţionat Peskov într-o conferinţă de presă, adăugând că rămâne de văzut câţi militari americani vor fi retraşi din regiunea siriană menţionată, în condiţiile în care alte detalii ale acestui plan sunt neclare. 'Urmărim foarte îndeaproape situaţia', a spus el.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmase luni că o ofensivă a Ankarei împotriva miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG) în nord-estul Siriei ar putea interveni în orice moment, după ce duminică seara Washingtonul părea să deschidă calea unei astfel de intervenţii. Forţele americane s-au retras de luni dimineaţă de pe poziţii-cheie în Ras al-Ain şi Tal Abyad, în nord-estul Siriei, spre o bază militară situată între cele două sectoare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). În acelaşi timp, Dmitri Peskov a exprimat preocuparea Kremlinului faţă de noua cursă a înarmărilor cu SUA, subliniind că Moscova urmăreşte îndeaproape iniţiativele americane privind dezvoltarea noilor tipuri de armament.

'Kremlinul este preocupat în legătură cu o nouă posibilă spirală a cursei înarmărilor', a spus Peskov, amintind în acest context o declaraţie a preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia Rusia nu se va lăsa antrenată într-o astfel de potenţială cursă, după încetarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), care interzice Moscovei şi Washingtonului dezvoltarea, producerea şi desfăşurarea rachetelor terestre cu o rază de acţiune între 500 şi 5.500 km. Comentariile purtătorului de cuvânt al Kremlinului intervin după ce preşedintele Donald Trump a declarat în urmă cu o zi presei că Washingtonul dezvoltă noi arme avansate, informează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel