Moș Gerilă nu este inventat de comuniști. Iată adevărata poveste

Bogdan Cotigă / 21 dec 2018 / 12:41 Salveaza PDF Comentarii
Mos Gerila
Mos Gerila

Moș Gerilă nu este așa cum s-a crezut, o invenție a comuniștilor, ci un personaj legendar care apare în mitologia rusească încă din perioada precreștină.  

Moș Gerilă sau Ded Moroz este un personaj fictiv similar cu cel al Crăciunului și al lui Moș Crăciun și își are rădăcinile în mitologia păgână slavă. Tradiția lui Ded Moroz este răspândită în majoritatea țărilor slave orientale și este o parte importantă a culturii rusești. Traducerea literală este "Bunicul Gheață", dar, în funcție de limbă, poate fi tradusă și ca "Moș Gerilă". Ded Moroz este descris ca aducând cadouri copiilor cuminți, în ajunul Anului Nou.

Însoțit mereu de nepoata sa


În culturile de origine slavă, Ded Moroz este însoțit de Snegurochka, nepoata și ajutorul său, care poartă o robă lungă albastră și o căciulă de blană și o coroană din fulgi de zăpadă. Snegurochka este un atribut unic al lui Ded Moroz, deoarece personaje asemănătoare în alte culturi, precum Moș Crăciun, nu au un tovarăș de sex feminin. Ded Moroz poartă haina de blană, o pălărie de blană semi-rotundă și valenki în picioare. Are o barbă albă lungă. El merge cu un toiag magic lung și de multe ori călătorește într-o troică. Reședința lui Ded Moroz în Rusia este considerată a fi orașul Veliky Ustyug, regiunea Vologda.

VEZI ȘI : 

PROGRAM Crăciun și Revelion AUCHAN. Până la ce oră va fi deschis

Bancul zilei: Bulă se întâlnește cu Moș Crăciun

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25