Avertisment pentru România, în preziua protestului de duminică

Agenţia de evaluare financiară Moody's se aşteaptă ca stimulentele fiscale din România să contribuie la o creştere economică solidă pe termen scurt, însă este puţin probabil ca aceasta să fie şi sustenabilă.

Potrivit raportului anual de ţară al Moody's Investors Service, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018. Profilul de credit al României (rating Baa3 cu perspectivă stabilă) reflectă atuurile sale precum perspective favorabile de creştere pe termen mediu, un nivel moderat al raportului datorie guvernamentală-PIB şi sustenabilitatea datoriei, iar printre provocări se numără ţinerea sub control a cheltuielilor guvernamentale, creşterea absorbţiei fondurilor europene şi întărirea guvernanţei companiilor de stat.

"Deşi România are experienţa unei consolidări fiscale, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară globală. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, reprezentând un risc la adresa competitivităţii de preţ a economiei româneşti şi amplificând deficitul de cont curent', susţine autorul raportului de ţară Daniela Re Fraschini, analist Moody's.

Politică fiscală expansionistă

Moody's este de părere că factorii care stau la baza creşterii economice, în frunte cu consumul privat, vor rămâne probabil nemodificaţi, în condiţiile în care politica fiscală expansionistă va continua în 2017 şi 2018. Totuşi, agenţia de evaluare se aşteaptă la o încetinire a consumului privat, odată cu atenuarea impactului stimulentelor fiscale. În plus, reformele structurale limitate, slăbiciunile existente la nivelul cadrului instituţional şi eficienţei instituţionale, precum şi politicile economice care limitează investiţiile private mai mari continuă să constrângă potenţialul de creştere pe termen lung al României, subliniază Moody's.

Potrivit raportului agenţiei de evaluare, România a făcut progrese semnificative în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Însă, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu. Agenţia de evaluare susţine că situaţia finanţelor publice ale României a continuat să se deterioreze în 2017, iar Moody's se aşteaptă că această tendinţă să continue în 2018. Acest lucru a apărut din cauza măsurilor fiscale şi bugetare adoptate în perioada 2015-2016, în cadrul noului Cod Fiscal, inclusiv o nouă reducere a TVA, de la 20% la 19%, şi a măsurilor legislative adoptate de noul guvern la începutul lui 2017.

O nouă scădere semnificativă a competitivităţii externe sau o deteriorare semnificativă a balanţei de plăţi a României şi a poziţiei investiţiilor internaţionale ar fi, de asemenea, elemente negative pentru ratingul României, avertizează Moody's.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel