Montserrat Caballe a murit - VIDEO

Montserrat Caballe a murit la vârsta de 85 de ani.

Montserrat Caballe, cunoscuta soprană spaniolă de origine catalană, a murit sâmbătă la spitalul Sant Pau din Barcelona la vârsta de 85 de ani, potrivit unor surse spitaliceşti, citate de EFE şi AFP.

Celebra artistă fusese internată de la mijlocul lunii septembrie pentru o problemă la vezica biliară, potrivit presei locale.

Priveghiul sopranei, care fusese deja victima unui accident vascular cerebral în 2012 şi suferea de mai mulţi ani de probleme de sănătate, va avea loc duminică, la ora locală 14:00 (12.00 GMT), iar înmormântarea, luni, la Barcelona, au indicat serviciile funerare ale metropolei catalane.
                
Evocând o "veste tristă", premierul spaniol Pedro Sanchez i-a adus un omagiu pe Twitter celei care a fost "o mare ambasadoare a ţării noastre, o soprană recunoscută pe plan internaţional". "Montserrat Caballé, vocea şi blândeţea sa vor fi mereu cu noi", a adăugat el.
                
Născută pe 12 aprilie 1933 la Barcelona într-o familie modestă, Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch a început să studieze canto la vârsta de opt ani, când a fost înscrisă la Conservatori Superior de Música del Liceu din Barcelona, pe care l-a absolvit în 1954, cu doi ani înainte de a debuta la opera din Basel în 1956, în opera "Boema" de Giacomo Puccini.
                
Soprana, a cărei artă a "pianissimo-ului" a devenit legendară, s-a remarcat şi în opere de Rossini, Bellini, Donizetti, Mozart şi Dvorak, iar din 7 ianuarie 1962, după doi ani petrecuţi la Bremen (Germania), s-a alăturat definitiv operei din Barcelona, Gran Teatre del Liceu.
                
Artista a efectuat numeroase turnee mondiale care au purtat-o spre recunoaşterea internaţională, triumfând în special în 1972 la La Scala din Milano în "Norma" de Bellini.
 
De-a lungul îndelungatei sale cariere, Montserrat Caballé s-a îndepărtat uneori de tradiţie, înregistrând alături de Freddie Mercury un album, de pe care una dintre melodii, "Barcelona", a fost aleasă drept imn al Jocurilor Olimpice organizate în acest oraş în 1992.

Freddie Mercury & Montserrat Caballé - Barcelona

VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel