Monica Macovei, reclamată de CSM la Parlamentul European

Consiliul Superior al Magistraturii a reclamat-o pe Monica Macovei la Parlamentul European, după ce aceasta a făcut mai multe afirmații referitoare la funcţionarea sistemului judiciar român. 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, în şedinţa de joi, că afirmaţiile, opiniile şi aprecierile personale ale Monicăi Macovei, deputat în Parlamentul European, emise în spaţiul public în cadrul unei emisiuni de televiziune în data de 31 ianuarie 2016, sunt de natură să aducă "o gravă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", se arată într-un comunicat emis de CSM.

Totodată, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Parlamentului European cu privire la soluţia adoptată în temeiul raportului întocmit de Inspecţia Judiciară.

În aceeaşi şedinţă, în temeiul Protocolului privind colaborarea dintre CSM şi CNA, Plenul Consiliului a hotărât sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

"Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei şi are obligaţia de a se sesiza şi din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea. Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea din data de 3 februarie 2016 a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.
Acestea au vizat afirmaţiile lansate în spaţiul public în cadrul emisiunii „Xpress" de către doamna Monica Macovei şi moderatorul acestei emisiuni cu privire la funcţionarea sistemului judiciar român în general, activitatea desfăşurată de consiliile judiciare din Europa Centrală şi de Est şi a Consiliului Superior al Magistraturii din România şi prestaţia profesională a membrilor acestuia, în special.

[citeste si]

Inspecția Judiciară a constatat că prin afirmaţiile lipsite de suport factual s-a urmărit acreditarea ideii potrivit căreia Consiliului Superior al Magistraturii este o instituţie nefuncţională, nocivă, lipsită de responsabilitate în exercitarea atribuţiilor legale, în special în cadrul procedurilor de numire în funcţii a magistraţilor, care escamotează derapajele profesionale ale magistraţilor, neîndeplinindu-şi corespunzător rolul de instanţă de judecată în domeniul disciplinar. În acelaşi registru, au fost făcute afirmaţii denigratoare în legătură cu responsabilitatea şi integritatea membrilor aleşi ai Consiliului şi faţă de o parte importantă a magistraţilor români, fiind susţinută ideea existenţei în sistemul judiciar român a foarte puţini judecători disciplinaţi, a unor judecători corupţi şi incompetenţi, precum şi a unor procurori şantajabili de către factorul politic.

Gravitatea afirmaţiilor rezultă îndeosebi din calitatea uneia dintre persoanele care le-a lansat, doamna Monica Macovei, respectiv cea de europarlamentar, lider al unui partid politic, fost ministru al justiţiei. Manifestarea dreptului la liberă exprimare prin afirmaţii neîntemeiate şi nefondate nu se poate circumscrie libertăţii de opinie, întrucât afectează independenţa instituţiilor sistemului judiciar, prestigiul Consiliului Superior al Magistraturii, încrederea şi autoritatea de care organele judiciare şi instituţiile sistemului judiciar trebuie să se bucure într-o societate democratică.
Plenul Consiliului a constatat că afirmaţiile doamnei Monica Macovei şi comentariile moderatorului emisiunii „Xpress" au depăşit limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare si au adus o gravă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său", se arată în comunicatul emis de CSM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel