Monica Macovei pune tunurile pe Iohannis pentru declarațiile făcute la CSM

Europarlamentarul Monica Macovei îl critică aspru pe președintele Klaus Iohannis, din cauza declarațiilor făcute de acesta în ședința Consiliului Superior al Magistraturii pe care a condus-o.

Klaus Iohannis și-a exprimat săptămâna trecută dorința ca România să scape de MCV și a militat pentru stoparea stenogramelor apărute în presă din dosare aflate în instrumentare. De asemenea, președintele a transmis cu aceeași ocazie că justiția este una dintre cele trei puteri ale statului, nu o "supraputere".

Într-un interviu acordat luni pentru Adevărul, Monica Macovei, care între cele două tururi prezidențiale și-a exprimat susținerea pentru Klaus Iohannis, a criticat declarațiile făcute de președinte. Iată declarațiile făcute de europarlamentar:

  • Despre ridicarea MCV

"Preşedintele trebuie să fie ferm, nu trebuie să se situeze în zona gri. Dânsul a afirmat la şedinţa CSM că obiectivul lui este eliminarea MCV până în 2016. Critica mea este următoarea: obiectivul României şi al românilor nu trebuie să fie eliminarea MCV, ci îndeplinirea condiţiilor din MCV. Dacă îţi pui ca obiectiv eliminarea MCV, înseamnă să vrei să scapi de el. O fi ruşinos pentru politicienii care ridică mâna pentru legea amnistiei şi a graţierii. MCV trebuie să rămână. Să fie ireversibilă lupta cu corupţia. Aici avem partea tehnică şi partea politică. Ce fac politicienii? Există voinţă politică împotriva corupţiei? Răspunsul este: nu".

Vezi și: Macovei, coliziune cu Lăzăroiu: N-am niciun plan cu Băsescu

  • Despre dorința de a stopa apariția în presă a stenogramelor din dosare aflate în instrumentare

"Este normal ca lumea să fie informată. Nu încalcă prezumţia de nevinovăţie a respectivului. Nu există dreptul de a fi ministru. Dreptul lui X de a avea o carieră politică, dar dacă X este cercetat pentru fraudă, corupţie, şi este trimis în judecată, lumea trebuie să ştie, pentru că este ministru. Mai departe, trebuie să amintească lumii că a fost achitat. Punem în balanţă cariera politică şi faptul că este cercetat, este încă ministru, cum să nu spui asta? Este dreptul publicului de a fi informat.

(...) Am senzaţia că ne întoarcem în anii 90. Nu există dreptul la imagine despre mine! Există dreptul la viaţă privată. Fă o acţiune civilă, dar nu pentru că eşti cercetat. Un politician ar avea dreptate dacă probele nu ar fi reale. Interesul publicului prevalează. Am dat două exemple. În Germania, şeful Poştei, care avea paradisuri fiscale, a fost arestat preventiv cu toată presa adusă. Nimeni nu a pus problema în Germania, că cine a chemat presa. Procurorii. Este de interes public! Nu s-a pus problema că o să fie achitat. Se pare că vocea mea destul de singulară nu a răzbit în mintea oamenilor, ci s-a auzit prezumţia de nevinovăţie. Prezumţia de nevinovăţie înseamnă că judecătorul, procurorul, poliţistul, nu au voie să spună că acea persoană este vinovată până nu avem o decizie finală.

Politicienii noştri, şi nici domnul Iohannis, nu au asta în minte. Prima noastră grijă este să fie cei mai competenţi şi curaţi. Asta-i grija preşedintelui".

  • Dspre faptul că justiția nu este o supraputere

"Eu nu ştiu unde a bătut preşedintele. Este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Cum ar putea fi peste celelalte două puteri? M-am gândit că este o critică pentru că anchetează politicieni. Să ne spună ce a gândit. 66% încredere în DNA. Asta îţi arată că populaţia are încredere. Populaţia nu uită în ce şi-a pus speranţa"

Întrebată cum vede primele săptămâni de mandat ale președintelui Klaus Iohannis, Monica Macovei a răspuns: "A început bine, cu cererea de respingere a legii graţierii, apoi aceste lucruri m-au descurajat. Merge pe dorinţa majorităţii politicienilor. Este contrar a ceea ce a acceptat între turul I şi turul II, acele zece porunci. O să fac opoziţie, dacă trebuie, deşi nu mi-am propus asta. O mare doză de încredere mi-am pus în el. Suntem obiectivi mai departe. Ne uităm la ce face".

Citește și: Ultimă Oră! Rezultatul consultărilor între Klaus Iohannis și PSD

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel