Monica Ghiurco, jurnalist TVR, scrisoare deschisă către Doina Gradea: Ne-ați umplut de rușine!

Doina Gradea
Doina Gradea

Monica Ghiurco a acuzat-o, într-o scrisoare deschisă, pe Doina Gradea, directorul general al TVR, de "incompetenţă" şi i-a cerut demisia.

"Stimată Doamnă Doina Gradea, Președinte – Director General al SRTv,

În ultima vreme ați reușit să-i revoltați și pe cei care mai rămăseseră pasivi în privința TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-ați umplut, încă o dată, de rușine. Pentru mine este un șoc faptul că TVR nu mai transmite Festivalul Internațional "George Enescu", după ce în ședința precedentă a Consiliului de Administrație ați dezmințit informația. Așadar, o falsă dezmințire și o inducere în eroare a Consiliului.

E foarte grav, din mai multe considerente. Nu e doar faptul că pierdem un brand de înaltă clasă și spulberați o tradiție culturală la Televiziunea Română, că dăm cu piciorul unui act de diplomație publică și culturală prioritar pentru Statul Român, că renunțăm prin decizia unui Comitet Director pe care îl conduceți în mod nemijlocit să fim parte în cel mai prestigios eveniment cultural pentru România. Deși, chiar și pentru atât, vă cer demisia!", a scris Monica Ghiurco pe Facebook.

"Interviuri în care ne umilesc" 

"E chiar mai mult. E o continuare a unui trend tot mai evident: rând pe rând, am rămas și fără competiții sportive de interes major pentru public, cum ar fi meciurile Naționalei de fotbal. Dar pierderea Festivalului Enescu este picătura care umple paharul. Să nu încercați să mai invocați argumentul financiar: nu din cauza banilor s-au pierdut toate acestea, ci din incompetență, doamna PDG! Ce să mai însemne cultura pentru noi, televiziunea publică - și vă întreb cu amărăciune asta - când aveți pe piață atâtea opțiuni de show-uri și discuții despre nimic cu care să populați ecranul TVR? Pe bani publici, desigur...

Nu avem resurse tehnice suficiente și de calitate. De ce nu le-am cumpărat? De cât timp cerem asta în CA, neavând desigur majoritatea dumneavoastră la vot, dar având în schimb dreptate? Vă întreb și public: de ce continuăm să închiriem Care de transmisiune de la alții, doamnă Gradea? Pentru ca mai apoi să ne facă exact ei să ratăm producția marilor evenimente? Pentru ca ei să se doteze cu banii de la noi și să ne râdă în față, ieșind în presă cu interviuri în care ne umilesc de-a dreptul și se laudă cu investițiile făcute cu banii din contractele cu TVR-ul, interviuri la care dumneavoastră nu aveți nicio reacție? Oare de ce?", a mai scris jurnalista.

"Incompetența dumneavoastră ne afectează"

"Poate nu știți că publicul nu plătește taxe și impozite ca să-i îmbogățească pe privați, ci ca să aibă o televiziune a lui, în care deciziile să fie transparente, oportune și judicios argumentate în interesul public și nu comercial. Ne e rușine în fața oamenilor care ne cer socoteală: Ce faceți, acolo, la TVR? Pentru ce vă mai plătim? Incompetența dumneavoastră ne afectează direct pe noi toți. Am avut perioade mult mai grele financiar și totuși am păstrat marile evenimente la TVR, iar acum, când avem bani, pierdem pe bandă rulantă și drepturi de difuzare și evenimente și credibilitate.

Pentru că doar dumneavoastră aveți decizie editorială, spre deosebire de CA, ar trebui să vă asumați căderea dramatică a audiențelor determinată de "experimentele" fără număr pe care le faceți în grila de programe și să plecați. Într-o televiziune performantă, asta s-ar fi întâmplat deja. Nu vă putem permite să continuați acest management defectuos. Deciziile pe care le-ați impus în ciuda criticilor aprinse din ședințele CA produc prejudicii majore nu doar pe termen scurt și v-am cerut în repetate rânduri, inclusiv în scrisori adresate Parlamentului, să vă asumați integral acele decizii, pentru că vă aparțin.

Ați impus măsuri discutabile din punct de vedere editorial și i-ați desconsiderat pe salariații TVR din punct de vedere profesional și uman. Ați pus presiune pe Comisia de Etică, târându-i pe membrii acestei în instanță pentru un raport care vă vizează în mod direct. Nu ați recompensat munca și performanța colegilor mei cu care v-ați lăudat public după fiecare mare eveniment realizat de ei. V-ați lăudat și atât! Dacă era doar asta, nu aș fi ieșit public și aș fi luptat în continuare să vă conving că greșiți", a mai transmis Monica Ghiurco.

"Sfidați pe toată lumea"

"Însă acum ați trecut la un alt nivel: sfidați pe toată lumea și în Televiziune, și în afara ei. Ați sfidat nu doar Consiliul de Administrație, în care v-am cerut socoteală pentru decizii cel puțin neinspirate sau de-a dreptul proaste și eu, și alți colegi din CA. Pentru că vă considerați șefa supremă. Nu sunteți, doamnă, pentru că nu ați dovedit anvergura necesară unui Președinte TVR, chiar dacă ați pozat în "managerul experimentat" care vine dintr-o televiziune comercială performantă să relanseze serviciul public de televiziune fără să cunoască, elementar, diferențele dintre public și comercial, care așa trebuie să rămână: diferențe!

Ați sfidat și Parlamentul României, considerând că nu trebuie să dați socoteală decât în fața persoanei/persoanelor care v-au numit la TVR și v-au impus în această demnitate. Acum ar fi cam dificil, din motive obiective, dar vă considerați în continuare protejată politic - cel puțin pentru o vreme - și continuați să conduceți în manieră discreționară. Însă fiecare oră pe care o petreceți la conducerea instituției înseamnă pierderi de credibilitate pentru TVR. Ceea ce noi, cei din TVR, nu ne permitem să girăm prin tăcere.

Iar acum îi sfidați și pe cetățenii României, plătitori de taxe și impozite. Nu știu cum veți explica de ce v-ați dus la Minsk dumneavoastră și nu o echipă de jurnaliști. Și multe altele. Cetățenii vor cultură, informație și emisiuni de calitate la TVR, inclusiv mari competiții sportive. Nu avem voie să nesocotim așteptările lor. Pe mâna dumneavoastră am pierdut prea multe și suntem prea săraci să ne permitem să continuăm cu dumneavoastră.

Acesta nu este un demers politic. Este opinia mea și a salariaților din TVR revoltați de dezastrul în care ne duceți. Un dezastru care trebuie oprit. Ați irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Ați avut suficient timp să vă dați măsura profesionalismului. Ați ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR și ar fi bine să plecați. Vă cer public demisia", a scris jurnalista pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel