Moment rar întâlnit: Cresc salariile în Japonia. De ce este atipică majorarea cu 1,8% a veniturilor

Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pexels. Imagine cu rol ilustrativ

Japonezii au primit 1,8% la salariu, într-o mișcare extrem de rară în Țara Soarelui Răsare.

Angajații japonezi au beneficiat de o creștere salarială record după ce guvernul a cerut companiilor să sprijine angajații care se confruntă cu prețuri în creștere, conform BBC. Datele oficiale arată că salariile au crescut cu 1,8% în mai față de anul anterior, cel mai rapid ritm din ultimii 28 de ani.

Cu toate acestea, dacă se ia în calcul inflația, puterea de cumpărare a oamenilor a continuat să scadă în termeni reali. Inflația în Japonia, care este a treia economie a lumii, a crescut timp de mai mult de un an.

Inflația a fost aproape inexistentă în Japonia în ultimele decenii

În ultimele luni, prețurile au crescut la nivel mondial pe măsură ce restricțiile pandemice au fost relaxate și războiul din Ucraina a majorat costul unor bunuri esențiale precum petrolul și grâul. În Japonia, costurile articolelor de zi cu zi au fost influențate și de deprecierea monedei sale.

Cea mai recentă măsurare oficială a ratei inflației din Japonia a arătat că prețurile de consum de bază au crescut cu 3,2% în mai față de anul anterior. Pentru decenii, salariile multor persoane din Japonia au rămas aproape neschimbate deoarece inflația a fost aproape inexistentă.

Premierul a cerut măsuri

În martie, pe fondul creșterii continue a costului vieții, prim-ministrul țării, Fumio Kishida, a îndemnat angajatorii să ia măsuri. Anul acesta, companii precum Fast Retailing, care deține lanțul de modă Uniqlo și giganți din industria auto precum Toyota și Honda au declarat că vor majora salariile angajaților lor.

La începutul acestei săptămâni, cel mai mare sindicat din Japonia, Rengo, a spus că firmele au convenit la negocierile anuale ale forței de muncă cele mai mari creșteri salariale din ultimele trei decenii.

Creșterile salariale reprezintă o “schimbare structurală simbolică în economia japoneză”, au spus analiștii de cercetare de la banca japoneză de investiții Nomura.

“Rezerva potențială de forță de muncă din Japonia a trecut la o scădere rapidă în jurul sfârșitului anului 2021”, au adăugat ei. “Acest lucru ar trebui să exercite o presiune ascendentă susținută asupra salariilor.”

Cum privesc firmele majorările salariale

La începutul acestui an, proprietarul Uniqlo, Fast Retailing, a declarat că își crește salariile pentru a “recompensa fiecare angajat în mod corespunzător pentru ambiția și talentele lor”. Firma a adăugat că își propune să “crească potențialul de creștere și competitivitatea companiei în conformitate cu standardele globale”.

Între timp, șeful Toyota, Koji Sato, a spus că speră ca mișcarea să aibă un impact pozitiv asupra industriei auto din Japonia și să “ducă la discuții sincere între muncă și management la fiecare companie”.

Producătorul rival de mașini Honda a spus că banii suplimentari vor fi distribuiți în mare parte angajaților mai tineri pe măsură ce salariile de început sunt majorate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel