EXCLUSIV  Moment ISTORIC. Dezvăluiri din spatele retragerii Papei Benedict al XVI-lea

Ies la iveală detalii despre un moment istoric la nivel mondial: demisia Papei Benedict al XVI-lea.

Scriitorul Dan Ciachir a anunțat în exclusivitate pentru DC News că a apărut în toată lumea cartea intitulată "Benedict XVI. Ultimele convorbiri", noua carte de interviuri realizate de Peter Seewald cu papa emerit.

Volumul cuprinde etapele cele mai importante ale vieții pontifului de origine germană: de la copilăria sub regimul nazist și descoperirea vocației, la anii grei ai războiului și până la decizia de a renunța la conducerea Bisericii.

Dan Ciachir a citat mai multe fragmente din noua carte-interviu de convorbiri a lui Benedict XVI cu Peter Seewald, disponibilă în librării și în punctele de vânzare în diferite limbi începând din 9 septembrie. 

Iată câteva declarații făcute de papa emerit în cadrul interviului:

Prima problemă - textul retragerii din momentul 2013:

"Eu am scris textul retragerii. Nu pot preciza data, dar s-a întâmplat cu cel mult o săptămână înainte de a face public. Am scris în latină pentru că lucrurile importante trebuie formulate în această limbă. Pe de altă parte, latina este o limbă pe care o cunosc atât de bine încât să o folosesc cu precizie. Desigur, aș fi putut să scriu în italiană, dar exista primejdia să comit unele greșeli".

Ați fost sau nu șantajat să vă retrageți?

"Nu a încercat nimeni să mă șantajeze. Dacă s-ar fi încercat acest lucru, nu m-aș fi mai retras eu întrucât nu trebuie să renunți la o demnitate sub stare de presiune și nici nu este adevărat că aș fi fost dezamăgit. Mulțumesc lui Dumnezeu că eram într-o stare sufletească senină și am depășit astfel această încercare, o stare sufletească în care îi poți încredința liniștit cârma celui care vine după tine".

Despre succesor

"Fiecare om își are propria harismă. Papa Francisc este omul reformei. A fost arhiepiscop multă vreme, își cunoaște meseria și are suflul necesar pentru acțiuni cu caracter organizatoric. Știam că acesta nu era punctul meu forte. Nu sunt un om al eșecului. Probabil că punctul meu slab este puțina hotărâre în materie de conducere și de luat decizii. Sub acest aspect sunt mai devreme profesor, unul ce reflectează și meditează asupra problemelor duhovnicești, însă nu mă văd ca un eșuat. Vreme de opt ani mi-am făcut datoria".

El vorbește și despre faptul că biserica trece printr-o transformare întrucât lumea este într-o transformare.

"Este limpede îndeosebi că descreștinarea Europei crește, că elementul creștin dispare tot mai mult din țesutul societății".

"Mă pregătesc de moarte. Trebuie să ne pregătim de moarte nu în sensul îndeplinirii unor acte, ci trăind și pregătindu-ne să depășim ultimul examen în fața lui Dumnezeu, să părăsim această lume și să ne prezentăm în fața Lui, să acceptăm sfârșitul acestei vieți. Caut să mă pregătesc pentru acel moment și încerc să îmi fie pururea prezent. Important nu este să ne imaginăm acel moment, ci să îl trăim pentru că întreaga noastră viață tinde spre întâlnirea cu Dumnezeu".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel