Moment inedit în Pasul Vâlcan. Mai mulți tineri au jucat Hora Unirii printre nămeți / video

Moment inedit în Pasul Vâlcan. Mai mulți tineri au jucat Hora Unirii printre nămeți  / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Moment inedit în Pasul Vâlcan. Mai mulți tineri au jucat Hora Unirii printre nămeți / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Hora Unirii a fost jucată la altitudinea de 1612 metri, în Pasul Vâlcan, cu ocazia zilei de 24 Ianuarie.

Se împlinesc 163 de ani de la Unirea Principatelor Române din 1859, care s-a produs odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza în calitate de domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.

Meritul lui Cuza constă în faptul că a reuşit să obţină recunoaşterea internaţională a Unirii Principatelor şi a înfăptuit reforme în mai multe domenii. Cu această ocazie, la Iaşi au loc mai multe evenimente, printre care un marş.

Evenimentul este sărbătorit în toate colțurile României. Un grup de tineri au urcat pe munte pentru a juca hora unirii. Oamenii au dansat la cota 1612, în Pasul Vâlcan, acolo unde este monumentul Eroilor din Primul Război Mondial.

IMAGINILE POT FI VĂZUTE AICI.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca "Mica Unire", este un eveniment istoric care a stat la baza formării statului modern român. Imediat după alegerea lui Alexandru Ioan Cuza a fost creat primul Parlament unic, primul guvern unitar şi armata proprie.

"Mica Unire" a scos ţările române de sub influenţa ţaristă şi a garantat că trupele ruseşti nu vor mai călca pe teritoriul Principatelor fără acordul puterilor garante: Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Prusia, Sardinia și Imperiul Otoman.

Din 1862, ţara a fost denumită România, iar după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza în 1866 a fost adoptată prima Constituţie. În acea perioadă, Transilvania era în componenţa Imperiului austro-ungar. A ieşit de sub această dominație abia în 1918, odată cu Marea Unire de la Alba Iulia. Din 2014, în baza unui decret semnat de preşedintele Klaus Iohannis, 24 ianuarie este zi liberă în România, scrie Publika.

24 ianuarie 2022. Ioana Constantin: Avem nevoie azi de oameni politici curajoși, demni, responsabili și care își iubesc țara

Într-o postare pe Facebook, Ioana Constantin a transmis un mesaj românilor, cu ocazia zilei de 24 ianuarie.

„La mulți ani, români de pretutindeni, de Ziua Unirii Principatelor Române!

Marile evenimente care ne-au marcat parcursul ca națiune au fost posibile numai cu sacrificiu, loialitate și curaj. Avem nevoie azi de oameni politici curajoși, demni, responsabili și care-și iubesc Țara. Avem nevoie de caractere în politica românească și să îndrăznim să avem idealuri înalte. Iar pentru noi toți, Unirea într-o singură țară rămâne și azi un ideal pentru care trebuie și merită să luptăm.

Națiunile puternice au idealuri înalte.

Dumnezeu să Binecuvânteze România!“, a scris Ioana Constantin pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel