Mogherini - Pompeo: Nu există planuri de întâlnire

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a afirmat luni că secretarul de Stat american, Mike Pompeo, "întotdeauna este binevenit" să discute cu UE, însă pentru moment a confirmat că "nu există planuri de întâlnire", transmite EFE.

"Evident întotdeauna este binevenit, dar nu există planuri precise pentru moment", a indicat Mogherini reporterilor în cadrul Consiliului Afaceri Externe care are loc luni la Bruxelles.

Potrivit unui responsabil al Departamentului de Stat, Pompeo se va opri la Bruxelles pentru a discuta cu oficiali ai UE despre Iran, o vizită care nu figura pe agenda sa oficială şi care apare într-un moment de noi tensiuni cu Republica Islamică.

"Ne-au spus în timpul nopţii că intenţionează să-şi schimbe planurile de călătorie şi să facă o escală aici la Bruxelles. Cred că se aşteaptă să aterizeze spre prânz. Vom fi aici întreaga zi cu o agendă plină. Vom vedea dacă şi cum vom reuşi să stabilim o întâlnire", a arătat Mogherini.

Aceasta a subliniat că "vom continua să susţinem pe deplin acordul nuclear cu Iranul, completa sa aplicare".

Potrivit lui Mogherini, va exista totodată pe parcursul zilei, în marja Consiliului Afaceri Externe, o reuniune între miniştrii din Franţa, Germania şi Regatul Unit pentru a vedea cum trebuie continuat pentru a sprijini cel mai bine completa implementare a acordului.

Mogherini a insistat că respectivul pact cu Iranul "a fost şi continuă să fie pentru noi un element cheie al arhitecturii neproliferării, atât la nivel global, cât şi regional".

"Vom continua să-l susţinem cu toate instrumentele şi voinţa noastră politică. Acest lucru este bine ştiut atât de Washington, cât şi de Teheran", a mai spus şefa diplomaţiei europene.

În acelaşi timp, ea a recunoscut că UE are în continuare "diferenţe şi divergenţe serioase" cu Iranul asupra unor probleme regionale, dar a subliniat că "dialogul este unicul şi cel mai bun mod de a le aborda" şi "a evita o escaladare a tensiunilor în regiune".

Mike Pompeo trebuia luni să sosească la Moscova unde avea prevăzute o întâlnire cu personalul ambasadei americane în Rusia, discuţii cu antreprenori de top şi foşti elevi ai unui program de interschimb, precum şi participarea la o ceremonie în onoarea celor care au murit în luptele contra naziştilor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Toate aceste evenimente au fost anulate pentru a face loc vizitei lui Pompeo la Bruxelles, de unde acesta va pleca spre Soci, o staţiune balneară rusească la Marea Neagră, potrivit Departamentului de Stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel