UPDATE CCR, verdict - Modificările la legea educației

ccr
ccr

CCR discută sesizarea preşedintelui Iohannis pe legea de modificare a unor acte normative în domeniul educaţiei.

UPDATE

CCR a amânat, pentru 6 iunie, pronunțarea pe sesizarea lui Klaus Iohannis în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației. Președintele susține că, după reexaminarea Parlamentului, forma adoptată depășește limitele decizia din iulie 2018 a CCR.

Curtea Constituţională dezbate, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei. Sesizarea de neconstituţionalitate a fost transmisă de şeful statului către CCR pe 1 aprilie.

'Ţinând cont de faptul că forma legii transmise la promulgare este una ulterioară procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 528/17 iulie 2018 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 676 din 3 august 2018) şi având în vedere faptul că Parlamentul a adoptat o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor deciziei menţionate, considerăm că Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei a fost adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie', susţine Klaus Iohannis în sesizare, precizând că Parlamentul i-a transmis această lege în vederea promulgării pe 23 martie.

Redeschiderea procedurii de reexaminare

El aminteşte că în iunie anul trecut a sesizat această lege la CCR. Iohannisi menţionează în sesizare că decizia CCR a avut ca efect redeschiderea procedurii de reexaminare a legii de către Parlament pentru punerea de acord a prevederilor neconstituţionale cu decizia instanţei constituţionale.

'Ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 528/2018, Parlamentul a eliminat unele texte, a adăugat unele noi şi a operat modificări, fără ca acestea să fi făcut obiectul sesizării de neconstituţionalitate şi, în mod evident, contrar soluţiei dispuse de către instanţa constituţională. Examinând legea adoptată de Parlament în forma retrimisă la promulgare, reiese că anumite texte din legea critică au fost eliminate, deşi acestea au fost declarate constituţionale, altele au fost modificate, deşi acestea nu au făcut obiectul sesizării de neconstituţionalitate, iar altele au fost introduse fără ca acestea să aibă vreo legătură cu forma iniţială a legii sau să se fi regăsit în conţinutul său, aşa cum aceasta a fost supusă controlului de constituţionalitate', arată Iohannis în sesizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel