Modificări legislaţie electorală. Ioana Constantin, scrisoare deschisă adresată Ancăi Dragu: Prioritate sau populism?

Facebook - Ioana Constantin
Facebook - Ioana Constantin

Ioana Constantin (PMP) în transmite o scrisoare deschisă preşedintelui Senatului României, Anca Dragu, pe tema Codului electoral. 

"Scrisoare deschisă către Anca Paliu Dragu, Președinte al Senatului României Comisia pentru modernizarea Codului Electoral e o prioritate sau populism?

Stimată doamnă Anca Paliu Dragu, Încă de la începutul mandatului dumneavoastră de senator, dar și de președinte al Senatului României ați declarat că există o prioritate la nivelul Parlamentului României pentru organizarea unei comisii speciale care să efectueze modificări ale Codului Electoral, inclusiv să pună pe agendă reducerea numărului de parlamentari la 300. Regretabil, au rămas toate acestea la nivel de declarații și promisiuni.

Având în vedere că au trecut deja mai bine de 4 luni de la declarațiile dumneavoastră și această comisie trebuia înființată în luna februarie, vă rog să precizați:

1. Care este stadiul înființării acestei comisii și ce demersuri ați făcut dumneavoastră personal pentru organizarea acestei comisii;

2. Dacă există opoziție cu privire la organizarea unei astfel de comisii din partea vreunui partid din Coaliție;

3. Dacă există opoziție din partea partidelor din coaliție cu privire la vreunul dintre proiectele majore care interesează în mod special cetățenii: reducerea numărului de parlamentari la 300, revenirea la 2 tururi de scrutin, extinderea votului prin corespondență, creșterea numărului de mandate pentru Diaspora?

Desigur că, în absența unui consens între partidele din Coaliție cu privire la această comisie, s-ar putea dezbate și vota direct în Parlamentul României proiecte importante de lege lăsate moștenire de Partidul Mișcarea Populară:

(1) proiectul privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin – trecut tacit de Senat, se află la Camera Deputaților, unde trebuie numai pus pe ordinea de zi, dezbătut și votat. Este cel mai avansat proiect de lege din Parlament pe această temă;

(2) proiectul privind reducerea numărului de parlamentari la 300;

(3) proiectul privind votul prin corespondență și asigurarea reprezentativității mandatelor pentru românii din străinătate. Este singura formulă prin care fiecare partid în parte poate arăta românilor loialitatea față de aceste proiecte.

Totuși, ultimele scrutinuri electorale au arătat nevoia unui Cod Electoral unificat și coerent. În ceea ce privește votul în Diaspora și reprezentarea românilor din afara granițelor în Parlamentul României, este cu atât mai importantă modificarea legii, având în vedere faptul că, la alegerile parlamentare din decembrie 2020, modalitatea actuală de organizare a votului prin corespondență a arătat fisuri grave, dacă ne uităm numai la cele aproximativ 15.000 de plicuri cu buletine de vot prin corespondență puse sub semnul întrebării la aceste alegeri. Fie plicurile nu au ajuns la timp, fie plicurile s-au pierdut, fie alegătorii au renunțat la votul prin corespondență și au revenit la opțiunea de a vota în mod clasic.

Pentru oricare dintre aceste variante, este limpede că există puternice semne de întrebare cu privire la organizarea votului prin corespondență și sunt necesare clarificări legislative care să încurajeze cetățenii să opteze pentru această modalitate de vot, dar și să asigure accesibilitate și siguranță. Românii din afara granițelor sunt cel mai mare investitor în economia românească, sunt rana deschisă a acestei țări și avem obligația morală să le asigurăm un proces de vot nebirocratic, sigur și accesibil, indiferent în ce colț al lumii se află. Vor exista opinii care vor spune că reforma electorală nu e o prioritate în interiorul crizei sanitare, dar democrația trebuie să își urmeze cursul. Din contră, acum există un răgaz, timp în care se pot face reforme profunde, dacă există voința politică. Vă scriu nu doar în calitate de tânăr politician care în toată activitatea sa a militat pentru aceste proiecte, ci și în calitate de fost candidat al unui partid care a obținut aproximativ 5% din voturile românilor și, prin procesul actual de redistribuire, voința românilor a fost redistribuită inclusiv către parlamentari din partidul dvs.

Fără precedent în istoricul electoral din România, aproximativ 10 procente au fost redistribuite numai de la două partide politice.

Cei mai mulți dintre votanții și simpatizanții noștri, nereprezentați azi în Parlament, dar ale căror voturi au ajuns inclusiv în coșul dvs. electoral, sunt susținători ai acestor proiecte, dacă ne uităm numai la campania de strângere de semnături pentru revenirea la două tururi de scrutin în urma căreia am colectat la nivel național peste 1.000.000 de semnături.

De altfel, partidul dvs. a avut ca teme de campanie electorală atât revenirea la 2 tururi de scrutin, cât și reducerea numărului de parlamentari la 300. Organizarea acestei comisii, dar mai ales votarea proiectelor amintite mai sus țin doar de voință politică, iar dumneavoastră, fiind al doilea om în stat, aveți obligația morală față de români să spuneți public cine încetinește aceste reforme electorale, dar și să militați continuu pentru împlinirea acestor obiective. Vă adresez rugămintea de a nu împinge aceste proiecte către 2023, în an pre-electoral pentru a asigura muniție altor formațiuni politice care să invoce din nou timpul scurt dintre aceste modificări legislative și data alegerilor."

Cu deosebită considerație,

Ioana Constantin, PMP

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel