Modificare legislativă. Deputatul Podașcă sesizează problema a 160.000 de români

Bogdan Cotigă / 18 iul 2018 / 08:47 Salveaza PDF Comentarii
Persoana fără adăpost
Descriere foto: Persoana fără adăpost

Deputatul neafiliat, Gabriela Podașcă, a depus marți în Parlament o propunere legislativă pentru facilitarea obținerii cărților de identitate de către persoanele fără adăpost sau de către tinerii post-instituționalizați.

Gabriela Podașcă spune că o aberație în legea actuală lasă fără posibilitatea de a-și face documente de identitate persoanele fără o locuință pentru, că într-un mod absurd legea condiționează posesorii de acte să demonstreze că dețin sau că locuiesc la o adresă. 

"Statul român ignoră cu bună știință dreptul la identitate și la o existență minimală pentru mai mult de 160 de mii de persoane. Sunt acei oameni invizibili, pe care actuala legislație deficitară și inadecvată îi obligă să trăiască într-un cerc vicios, în care lipsa unei locuințe le limitează drastic posibilitatea de a avea o carte de identitate și, mai departe, o viață normală", spune Podașcă.

Există o soluție 

Deputatul propune astfel modificarea legii în sensul în care condiționarea eliberării unui act de identitate de un domiciliu stabil să fie rezolvată prin creșterea rolului pe care serviciile publice de asistență socială îl au, prin introducerea posibilității acestora de a solicita eliberarea cărții de identitate în numele persoanei care are nevoie de ea sau de a lua în evidență la adresa instituției pe cei care sunt localizați în aria acesteia.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26