Modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru servicii de spitalizare acuți (DRG)

În urma numeroaselor solicitări de presă  pe tema  valorilor decontate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) pentru cazurile de spitalizare acuți (DRG) din unitățile sanitare private  aflate în relație contractuală cu casele de asigurări de sănătate, CNAS face următoarele precizări: 

Normele de aplicare ale Contractului – cadru , aprobate prin Ordinul MS-CNAS  nr.  1068/627, conțin reglementări referitoare la modalitatea de calcul a tarifelor decontate pentru  servicii de spitalizare acuți (DRG)  furnziorilor cu care casele de asigurări de sănătate se află în contract .

Suma rambursată din FNUASS pentru  cazurile de spitalizare acuți  (DRG) se calculează în funcție  de complexitatea cazurilor rezolvate, fără diferențieri determinate de  forma de proprietate a unitaților sanitare cu care casele de asigurări de sanatate se află în relații contractuale.

Tariful decontat   se calculează  înmulțind tariful  pe caz ponderat (TCP) cu valoarea relativă a cazului (VR). 

TCP ( tariful pe caz ponderat)  are o valoarea relativ fixă, de aproximativ  1.485 de lei, pentru majoritatea spitalelor.

VR  exprimă raportul dintre tariful unui diagnostic şi tariful mediu al tuturor diagnosticelor . VR   variază  între 0,42 (ex.proceduri pentru strabism)   și 14,23 (ex.traheostomie).

Astfel, valorile decontate  pentru  cazurile de spitalizare  acuți (DRG) sunt cuprinse între  624 de lei (ex.proceduri pentru strabism)  si 21.132 lei (ex.traheostomie).

De exemplu, pentru o  nastere, casa de asigurări de sănătate decontează spitalului cu care se află în contract   tarife cuprise  între  aproximativ  1.400 lei  pentru o naștere normală, fără complicații, și aproximativ 3.400 lei pentru o naștere cezariană, cu complicații grave.

Pentru naștere, valoarea relativă (VR)  a cazului variază între 0,93 si 2,3:

2. -imagine fara descriere- (bani_63968300.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel