Mobilizare amplă la reabilitarea Castelului Peleș. Principele Radu: ”Nicăieri în lume nu este posibil”

Principele Radu trage un semnal de alarmă pentru renovarea cât mai urgentă a Castelului Peleș. 

Mobilizare amplă la reabilitarea Castelului Peleș și a Domeniului Regal din Sinaia. Reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Culturii și Institutului Național al Patrimoniului își iau angajamentul de a accelera intervențiile de urgență asupra patrimoniului regal de la Peleș, se arată într-un comunicat de presă. 

Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și-a propus să tragă un semnal de alarmă legat de stadiul critic de degradare în care se află Castelul Peleș și să accelereze proiectele de salvare a monumentului. 

Reprezentanții tuturor autorităților cu miză în proiectul de protejare și reabilitare a Castelului Peleș și-au luat angajamentul că vor relansa procedurile legale și vor identifica direcțiile de finanțare necesare demarării unor acțiuni concrete.

Principele Radu, indignat de situația în care se află Castelul

Dezbaterile legate de situația și renovarea Castelului Peleș au fost deschise de Alteța Sa Regală Principele Radu. 

„Nicăieri în lume nu este posibil ca un edificiu de asemenea importanță să fie în grija unei singure familii. Este vital ca societatea și guvernarea, toată lumea să se adune, împreună, pentru ca întregul patrimoniu, dar mai ales castelele Peleș și Pelișor, să fie recondiționate. Aceste edificii trebuie să redevină, și din punct de vedere fizic, impecabile, așa cum sunt ca simbol istoric, cultural și moral” a declarat Alteța Sa Regală. 

Prim proiect de reabilitare a teraselor castelului, în faza de licitație



„Reabilitarea Castelului Peleș – cel mai important și mai vizitat monument de patrimoniu al României, cade în sarcina instituțiilor statului, a celor care pot contribui în orice fel. Avem nevoie de locuri ale memoriei, iar Castelul Peleș ne conectează cu valorile unui trecut cu care ne mândrim”, a afirmat Alexandru Muraru, deputat și Reprezentant Special al Guvernului. Dl Muraru a asigurat APRP că se va bucura de sprijinul guvernului pentru demersuri privind legislația și alocarea de fonduri pentru punerea în aplicare a intervențiilor pe Domeniul Regal.

Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, a anunțat că INP a depus la Ministerul Culturii un prim proiect dedicat reabilitării teraselor din jurul Castelului Peleș. „Proiectul se află în faza de achiziție publică, urmând ca procedura de licitație să se finalizeze în luna noiembrie 2021. În planul nostru se află și contractarea studiilor de fundamentare pentru întreg ansamblul Castelului astfel încât, în baza lor, să putem planifica un set de proiecte care să abordeze toate problemele acestui ansamblu.” 

În vizită de recunoaștere la Castel

Miercuri, 29 septembrie, o parte dintre invitații la conferință vor merge pe Domeniul Regal Peleș, la Sinaia. La fața locului, Ion Tucă, Vicepreședintele Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, le va prezenta atât elementele degradate de la Castelele Peleș și Pelișor, cât și rezultatele încurajatoare ale acțiunilor de regenerare a fondului vegetal și de refuncționalizare a aleilor regale. Invitații APRP vor vizita și expoziția temporară amenajată la Vila Șipot, „Galeria Arhitecților Peleșului”, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de Familia Regală a României (@familiaregalaaromaniei)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel