MOȘII de VARĂ 2017, sâmbătă, 3 iunie. Tradiții și superstiții de SÂMBĂTA MORȚILOR

Moșii de Vară sau Sâmbăta Morților este ziua de dinaintea Rusaliilor. Este o sărbătoare pentru pomenirea morților. Nu are o dată fixă. Anul acesta, Moșii de Vară sunt prăzmuiți sâmbătă, 3 iunie. 

MOȘII de VARĂ 2017, sâmbătă, 3 iunie. Tradiții și superstiții de SÂMBĂTA MORȚILOR. În legătură cu Sâmbăta Morților există multe superstiții. Nu ai voie să dormi afară, să mergi la răspântii sau la fântână, pentru că se spune că bântuie morții. 

MOȘII de VARĂ 2017, sâmbătă, 3 iunie. Tradiții și superstiții de SÂMBĂTA MORȚILOR. La biserică se duc crengi de tei și frunze de nuc. Preoții le sfințesc și creștinii le pun la icoane sau streașină pentru că se spune că alungă spiritele rele. 

În popor, se mai spune că teiul sfințit vindecă surzenia. 

MOȘII de VARĂ 2017, sâmbătă, 3 iunie. Tradiții și superstiții de SÂMBĂTA MORȚILOR. De ziua Moșilor de Vară se împart oale pentru morți, pentru a avea din ce să bea apă. Nu se spală în această zi și nu se muncește. Pe vremuri, se spunea că femeile nu trebuie să toarcă și nu trebuie să arunce lături. De ce? Superstițiile spuneau că dacă femeile torc, se întorc colacii împărțiți pentru pomenirea morților. Dacă se aruncau lături, se spunea că ajung în gura morților, care se răzbună. Oamenii nu trebuie nici să măture în această zi. 

[citeste si]

MOȘII de VARĂ 2017, sâmbătă, 3 iunie. Tradiții și superstiții de SÂMBĂTA MORȚILOR. Tradiția veche mai spunea că din primul fel de mâncare pe care-l guști în această zi, trebuie să împarți, ca să nu se abată asupra ta pierderi. 

Dacă oamenii scot apă din fântănă de Sâmbăta Morților, trebuie să lase un bănuț pentru apa celor morți. 

MOȘII de VARĂ 2017, sâmbătă, 3 iunie. Tradiții și superstiții de SÂMBĂTA MORȚILOR. Ce se împarte trebuie să fie nou și proaspăt. 

Potrivit calendarulortodox.ro, se mai spunea că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Și dacă arunci o crenguță de tei în ploaie, se oprește. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel