Miza uriașă de la ÎCCJ. Cine este singura înscrisă pentru șefie

Înalta Curte de Justiție și Casație este miza a cinci judecători aflați în lupta pentru șefia Curții Supreme. Pentru funcția de președinte al ÎCCJ și-a depus candidatura o singură persoană, iar pentru cele două funcții de vicepreședinte, și-au depus candidatura patru persoane.

Miza este una clară, șefia. Dar ce presupune șefia ÎCCJ? Judecătorul dr. Ion Popa, de la Curtea de Apel București, explica în "Studiu asupra unor factori de risc și/sau de vulnerabilitate ai sistemului de justiție din România" că "în urma unui defectuos proces de promovare la Înalta Curte, din punct de vedere al vârstei celor promovați (35–40 ani), actualii judecători ai Curții, în majoritate covârșitoare, vor rămâne în funcție, până la retragerea la pensie, în medie circa 20-25 ani". Judecătorul mai scrie că cei care ajung la ÎCCJ "vor avea o sarcina mult ușurata și timp berechet prin această concentrare de competență la nivelul unui număr mic de ținte". El scrie că este împotriva  centralizării și exclusivizării "deciziei judecătorești irevocabile la nivelul unei singure instanțe".

Șefia ÎCCJ, dorită doar de actuala președintă, Livia Doina Stanciu. Cine este Doina Stanciu?

Judecătoarea Livia Doina Stanciu a condus Completul de 5 judecători de la ÎCCJ, care l-a condamnat definitiv pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Judecătoarea a făcut parte și din Completul de 5, care a decis condamnarea lui Cătălin Voicu la șapte ani de închisoare cu executare. Fostul senator PSD a cerut atunci recuzarea judecătoarei. El era de părere că aceasta are o imparțialitate grav afectată".

Iată și dialogurile judecătoarei Livia Doina Stanciu cu Gigi Becali, judecat în Dosarul "Valiza", citate de mytex.ro, Gigi Becali primind  3 ani de închisoare cu executare:

* Stanciu: "Aveţi gumă în gură, domnule Becali?". Becali: "Nu, doamnă! Medicament". Stanciu: "Finalizaţi medicamentul!".

* Becali: "Doamnă preşedinte, să ştiţi că fac acum încercări să mai atrag un judecător de partea mea. Să fie 3-2. Că doi sunt cu mine, i-am trecut deja pe pomelnic. La familie!". Stanciu: "Nu vreau să ştiu pe ce pomelnic i-aţi trecut pe ceilalţi 3!".

* Stanciu: "Ce aţi fi făcut dacă venea altul să vă premieze jucătorii?". Becali: "Doamnă... Păi eu sunt Becali!".

Pentru cele două funcţii de vicepreşedinte s-au înscris patru persoane: Aida Rodica Popa, care ocupă şi în prezent această funcţie, Nela Petrişor, magistrat la Secţia a II-a Civilă, Iulian Ilie Dragomir, judecător la Secţia Penală, şi Cristina Iulia Tarcea, judecător la Secţia a II-a Civilă, au precizat surse din CSM, potrivit Mediafax. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel