EXCLUSIV  Mitingul pentru Normalitate vs. Pride Cluj 2021. S-au încins spiritele în Clujul contrastelor / Galerie Foto

Două manifestații antagonice, respectiv Marșul pentru Normalitate și Parada LGBTQ - Cluj Pride 2021 - au avut loc în acest weekend în Cluj-Napoca, orașul contrastelor.

Aproximativ 1000 de reprezentanți ai comunității LGBTQ s-au adunat duminică lângă Cluj Arena. Homosexuali, lesbiene, transgenderi și alte genuri sexuale au pornit apoi în marș către Primăria Cluj pentru a-și cere drepturile. Participanții au fost din Cluj, București, alte orașe din România, dar și din străinătate.

Manifestația, păzită de jandarmi

În timpul manifestației, oamenii s-au strâns în jurul a două steaguri cu lungimea de 20 de metri ale comunității LGBTQ și transgender. Traseul marșului s-a desfășurat, timp de o oră, pe: platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena – Aleea Stadion – str. George Coșbuc – Calea Moților – strada Emil Isac – strada Splaiul Independenței – platoul pietonal dintre Cluj Arena și BT Arena, cu restricţionarea parţială şi secvenţială a circulaţiei rutiere pe o bandă, unde situația o impunea.

Tineri cu banner anti-Parada LGBT, opriți de jandarmi

Participanții LGBTQ au fost păziți de jandarmi și polițiști, pe toată durata evenimentului, care nu a fost ocolit și de câteva incidente. Un grup de tineri a dorit să afișeze un banner cu mesajul 'împotriva paradei sodomiților'. Jandarmii au intervenit imediat și i-au legitimat pe tineri, sancționându-i cu un avertisment.

Jandarmeria, precizări despre incident

'Referitor la informațiile apărute în spațiul public cu privire la reținerea a trei bărbați pe timpul manifestării publice organizate astăzi în Municipiul Cluj Napoca, informăm reținerea acestora de către jandarmi. Cei trei bărbați au încercat să așeze un banner cu un mesaj instigator la adresa participanților la manifestarea publică, dar au fost observați de către forțele de ordine, care le-au interzis afișarea bannerului și i-au sancționat cu avertisment. Cele trei persoane au părăsit apoi Parcul Central. Aceasta a fost singura sancțiune aplicată pe timpul manifestării publice, care s-a desfășurat fără incidente', transmite Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Ștefan Cicio-Pop Cluj-Napoca.

De asemenea, un mesaj 'Stop propagandei LGBTQ!' a fost afișat pe Dealul Cetățuia în momentul în care Marșul LGBT a trecut prin apropiere, la Opera maghiară.

Șoferi indignați. Nu mai suportă blocarea traficului indiferent de eveniment

Și de această dată s-a văzut că unii șoferi clujeni nu mai suportă traficul din oraș și au fost indignați de faptul că s-a blocat o bandă de circulație chiar și pentru câteva minute dintr-o zi de duminică.

CITEȘTE ȘI: Orașul din România cu trafic ”mai” paralizat ca Bucureștiul / FOTO

Un alt moment a constat în faptul că doi bărbați cu tricouri pe care era scris mesajul 'Întoarce-te la Dumnezeu' au fost prezenți în apropierea paradei. De asemenea, pe hainele lor, de culoare galbenă, apărea sigla unei organizații misionare - Holy Fire Ministries.

'Cluj Pride celebrează diversitatea noastră atât ca și comunitate, precum și la nivel individual. Suntem o comunitate frumoasă, eclectică și intersecțională, iar culorile noastre sunt menite să strălucească la soare, nu ascunse în dulap. Suntem mândri și suntem aici ca în anii trecuți, fericiți să ne revedem și să demonstrăm ce faină e Diversitatea à la Cluj', a spus unul dintre organizatori. La eveniment s-au afișat bannere cu mesaje precum 'Spațiul public este pentru toată lumea', 'Suntem aici!', 'Sexualitatea nu este o alegere', 'Aceste panseluțe distrug fasciști', 'Bi Vegan', 'Vegan Queerx Anticapitalistx Feministx', 'Solidaritate'.

Unii părinți supărați 

Unii părinți și bunici clujeni, aflați în acel moment în Parcul Central, au criticat faptul că marșul a fost autorizat de Primăria Cluj în apropierea Parcului, care era plin de copii la ora desfășurării evenimentului.

Mitingul pentru Normalitate, organizat sâmbătă

Mitingul pentru Normalitate a fost organizat sâmbătă, la ora 13.00, în Piața Avram Iancu. Sute de clujeni s-au adunat în fața Catedralei Mitropolitane Ortodoxe, în apropierea statuii lui Avram Iancu, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la organizarea Paradei LGBTQ - Pride Cluj 2021.

'Trăiască familia naturală', 'Cluj-Napoca nu-i Sodoma!', 'Lege divină, familia creștină!', 'Vrem normalitate, nu perversitate!', au fost câteva mesaje afișate de participanți. Însă nici primarul Emil Boc nu a fost ocolit de critici și ironii, după ce a aprobat 'un atac la adresa bunelor moravuri, a familiei și a civilizației.', potrivit organizatorilor.

'Împotriva promovării păcatului în public ca fiind normal, nu împotriva unor oameni'

De asemenea, clujenii simpli prezenți la eveniment au declarat că ei sunt 'împotriva afișării și promovării păcatului în public ca fiind normal, nu împotriva unor oameni cu diferite orientări sexuale pe care vrem să îi ajutăm, nu să îi damnăm'. Mai mult, aceștia au precizat faptul că 'cei mici, copiii, trebuie protejați de ideologiile sexo-marxiste'. 

Evenimentul a durat 2 ore, timp în care și o mireasă și-a făcut apariția în piață. La final, participanții au desfășurat un tricolor lung de câțiva metri pe sub care mai mulți copii au alergat.

Clujul este un oraș al contrastelor, care se reflectă și în contextul celor două manifestații mai sus menționate, nu doar pe alte teme de care am scris de-a lungul timpului.

CITEȘTE ȘI: Viața în piețele din Cluj: Nu suntem susținuți concret pentru munca noastră. Când tragem linie, nu merită. Lucrez în pierdere / foto

CITEȘTE Și: Invazie de insecte în tot Clujul: Se prind de haine, intră în case, găuresc perdele și înțeapă / Foto

VEZI ȘI: Clujul, 'capitala lalelelor'. Explozie de flori și de culoare pe străzi / Galerie foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel