MITING Sanitas. Bărăscu: Calendrul protestelor nu se schimbă

Miting Sanitas
Miting Sanitas

Mitingul Sanitas s-a încheiat însă calendarul protestelor "nu se schimbă în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului, deoarece nu au fost rezolvate foarte multe lucruri", a declarat joi Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas.

El a subliniat că a fost obţinută promisiunea ca, în luna mai, niciun angajat din sănătate să nu mai primească un salariu mai mic faţă de cel din februarie.

'A fost o întâlnire care a decurs ca şi celelalte. Pe colegii mei i-ar interesa sfârşitul. Le-aş spune: deocamdată suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Tot ceea ce au făcut în această perioadă de timp managerii în comisia pe care a făcut-o doamna premier, împreună cu cei care au fost prezenţi aici (...) au făcut ceva scris ce ne va parveni şi nouă în cursul zilei de azi sau de mâine. Pe data de 2 mai vom face o analiză, pentru că nu avem la acest moment materialul respectiv. Dacă el face în aşa fel ca oamenii, începând din viitoarea lună, din mai, aşa cum şi-a propus şi vicepremierul, să nu mai piardă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare. Vom purta discuţii şi întâlnirea din 2 mai cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu ceilalţi miniştri care sunt implicaţi, poate inclusiv doamna premier, ar putea da rezultatele pe care noi ni le dorim. Calendarul protestelor nu se schimbă cu nimic (...). Este important să spun colegilor: încă nu am rezolvat chiar aşa de multe câte ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus, asta este foarte important, ca în luna mai nimeni să nu primească salariul mai mic decât în februarie', a spus Bărăscu, după întâlnirea cu vicepremierul Viorel Ştefan şi alţi reprezentanţi ai Guvernului.

Acesta a subliniat că partea guvernamentală ar fi găsit o soluţie în ceea ce priveşte salariile, dar aceasta le va fi prezentată după revenirea în ţară a premierului Viorica Dăncilă, care se află într-o vizită oficială în Israel.

'Soluţia o căutăm împreună. Se pare că au găsit o soluţie pe care nu ne-au prezentat-o pentru că doamna premier vine abia mâine. Nu am vazut nimic. Materialul a fost elaborat de către managerii spitalelor şi, în funcţie de ce au elaborat, eu spun că avem această posibilitate ca, începând din luna mai, nimeni să nu mai piardă. Aceasta este prima variantă, ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut până acum. Noi, în continuare, din următoarele lucruri pe care le vom cere, nu vom scoate varianta de a ieşi din acel 30% (plafonul de sporuri n.r) cum era normal şi legal (...). Vom căuta acele soluţii pe data de 2 mai. Vedem dacă ele rezolvă numai regulamentul, dar dacă regulamentul nu este de vină şi problema este la 153 (Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice), şi eu personal şi colegii mei credem că 153 este problema, va fi lucrul pe care îl vom analiza cu prima ocazie, odată cu sosirea doamnei prim ministru, şi anume să găsim soluţiile pentru modificarea lui 153', a explicat Bărăscu.

El a precizat că rămân valabile în continuare şi solicitările privind creşterile salariale şi pentru celelalte categorii din sistemul sanitar.

'A rămas valabilă şi varianta să crească salariile şi pentru celelalte categorii. Nu am renunţat la varianta ca toţi ceilalţi colegi, care în afară de faptul că nu primeau, au şi pierdut, să primească şi ei ceva, pentru că varianta de anul viitor cu procentul de 25% sau venirea la normalitate tocmai în anul 2022 nu se pliază pe ceea ce şi-ar dori colegii.(...) Au spus că vor găsi soluţia cu doamna premier. Se pare că ar fi ceva, mi s-a părut că lumea nu ar mai fi aşa gânditoare ca înainte. Dar nu cunoaştem materialul. Soluţii vom căuta în continuare, pentru că nu rezolvă tot, nu rezolvă creşterile, nu rezolvă şi acel regulament de sporuri care sigur va suferi modificări în urma întâlnirii cu managerii. Data de 2 mai este data care ne va clarifica jumătate din problemă. Dar nu am renunţat la ceea ce şi-a propus Consiliul Naţional. Adică în data de 7 mai vom fi pregătiţi, dacă e nevoie, iar în data de 11 mai pregătiţi pentru a face noi ordine dacă ei nu vor reuşi să o facă', a precizat liderul Sanitas.

[citeste si]

Aproximativ 10.000 de sindicalişti din Sănătate au protestat joi în Piaţa Victoriei, afişând bannere cu mesaje precum 'Dacă nu ne măriţi sporul, hai să mirosiţi formolul', 'Egalitate pentru toţi', 'Dreptate pentru TESA' şi 'Legea voastră unitară dezbină întreaga ţară'. 'Principalele nemulţumiri sunt legate de scăderea salariului net şi plafonarea sporurilor la 30%. Ministerul Sănătăţii a dat procente foarte mici la unele spitale, precum cele de profil şi de urgenţă, iar aici sunt probleme foarte mari', a declarat joi dimineaţa, pentru AGERPRES, vicepreşedintele SANITAS, Romeo Sandu.

Mitingul de joi din Bucureşti va fi urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai, iar în data de 11 mai se intenţionează declanşarea unei greve generale în sistemul de sănătate şi asistenţă socială, conform unui comunicat de presă al Federaţiei Sanitas. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel