EXCLUSIV  Miting 10 august, protest diaspora. Jandarmeria, semnale luminoase. Ce urmează

Miting 10 august, protest diaspora. Protestele violente din Piața Victoriei ar putea degenera în următoarele momente. Jandarmeria a lansat semnalele luminoase. 

Miting 10 august, protest diaspora. Ultimatumul Jandarmeriei! 


”După semnalele luminoase în aer, conform procedurii, se lasă un timp de eliberare a zonei din față după care se va interveni în forță. Următorul pas este intervenția în forță” a transmis Vlad Manolache din Piața Victoriei, jurnalist DCNews

"S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute", precizează Jandarmeria Română.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, că intervenţia în forţă a jandarmilor nu este decisă de către comandantul Jandarmeriei, ci de prefect, precizând că atunci când viaţa forţelor de ordine este pusă în pericol, decizia poate fi luată de comandantul acţiunii. 

Ce prevede Legea Jandarmeriei 550/2004: 

Art. 29. În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române folosește armamentul din dotare cu muniția aferentă, veste antiglonț, scuturi de protecție, căști cu vizor, bastoane de cauciuc sau tompfe, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene, arme albe, jeturi de apă sau coloranți, arme cu glonț de cauciuc sau coloranți, cătușe, cai și câini de serviciu, dispozitive sonore și luminoase, mijloace blindate, lucrări și mijloace genistice, precum și orice mijloace de protecție și de imobilizare aflate în dotare, în următoarele situații:

a) pentru împiedicarea și neutralizarea acțiunilor agresive ale persoanelor care tulbură grav ordinea publică, acțiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace legale;

b) împotriva celor care pătrund fără drept în sediile autorităților publice sau ale altor instituții de interes public ori privat și care, avertizați și somați, au refuzat să părăsească de îndată aceste sedii, precum și împotriva grupurilor organizate care împiedică desfășurarea normală a activității pe căile de comunicații, în locurile publice și în alte obiective importante;

c) pentru imobilizarea persoanelor sau a grupurilor de persoane care provoacă dezordine și întreprind acțiuni ce pun în pericol viața, integritatea corporală sau sănătatea persoanelor, proprietatea publică sau privată, ultragiază forțele de ordine sau alte persoane învestite cu funcții ce implică exercițiul autorității publice ori tulbură grav ordinea publică, prin acte de violență.

Art. 31. - (1) Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face numai după avertizarea şi somarea participanţilor de a se dispersa, de către şeful dispozitivului de ordine sau de către şefii săi ierarhici.

(2) Pentru executarea dispersării se lasă la dispoziţie participanţilor timpul corespunzător, determinat in raport cu numărul acestora, cu căile şi cu posibilităţile de defluire.

(3) Avertizarea şi somarea nu sunt necesare in cazul in care asupra personalului de ordine se exercită acte de violenţă care pun in pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestuia.

Art. 32. - (1) Avertizarea şi somarea constau in folosirea de semnale sonore sau luminoase şi in atenţionarea persoanelor aflate in situaţiile prevăzute la art. 29, prin mijloace de amplificare sonoră, asupra obligaţiei de a se dispersa şi de a respecta prevederile legale.

(2) Dacă, după avertizare, participanţii nu s-au dispersat, aceştia sunt atenţionaţi prin mijloacele de amplificare sonoră, astfel: prima somaţie: "Atenţie, vă rugăm să părăsiţi ..., vom folosi forţa!", urmată de semnale sonore şi luminoase.

(3) In cazul in care, după trecerea perioadei necesare pentru dispersare, se constată că prima somaţie a rămas fără rezultat, se trece la folosirea ultimei somaţii, astfel: ultima somaţie: "Părăsiţi ..., se va folosi forţa!", urmată de semnale sonore şi luminoase.

(4) Pentru perceperea somaţiilor de către toţi participanţii, inainte de folosirea mijloacelor de imobilizare sau de constrangere se emite un semnal luminos prin cartuşe de semnalizare de culoare roşie, trase vertical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel