Misterul mobilizării lui Putin. Jurnaliștii ruși încearcă să afle adevărul, luând la întrebări Kremlinul

Misterul mobilizării lui Putin. Jurnaliștii ruși încearcă să afle adevărul, luând la întrebări Kremlinul / Foto: Kremlin.ru
Misterul mobilizării lui Putin. Jurnaliștii ruși încearcă să afle adevărul, luând la întrebări Kremlinul / Foto: Kremlin.ru

Jurnaliștii ruși încearcă cu orice preț să afle dacă mobilizarea lui Putin continuă.

În ultimele săptămâni purtătorul de cuvânt al Kremlinului a fost întrebat aproape la toate aparițiile sale publice despre mobilizarea lui Vladimir Putin, despre care se zvonește că nu s-a încheiat încă. Pentru că Dimitri Peskov de fiecare dată a evitat să ofere un răspuns clar și niște explicații pertinente mass-mediei, jurnaliștii încă încearcă să afle adevărul care se ascunde în spatele faptului că președintele rus nu a emis un decret prin care să fie încheiată în mod oficial "mobilizarea parțială". Din păcate, nici de această dată Kremlinul nu a clarificat lucrurile, lăsând impresia că ascunde ceva.

Astăzi, 23 ianuarie, lui Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, în timpul discuției cu jurnaliştii, i s-a cerut să comenteze răspunsul administrației prezidențiale la solicitarea deputatului Adunării Regionale Pskov Artur Gaiduk, care a cerut ca decretul "mobilizării parțiale" să continue să funcționeze.

VEZI ȘI: Liderii ruși, nedumeriți dacă mobilizarea s-a încheiat sau nu. Peskov îi trimite să asculte încă o dată declarațiile lui Putin, în lipsa unui decret

Peskov: Mobilizarea parțială include și alte măsuri

"Conscripția în cadrul mobilizării parțiale s-a desfășurat până la atingerea numărului stabilit necesar pentru îndeplinirea sarcinilor atribuite de către forțele armate. Ministerul Apărării a raportat că s-a atins numărul stabilit și, prin urmare, recrutarea cetățenilor în cadrul mobilizării parțială a fost oprit, finalizat", a explicat Peskov, scrie Interfax.

"Dar pe lângă recrutarea cetățenilor pentru serviciul militar, mobilizarea parțială include și alte măsuri necesare pentru a asigura îndeplinirea sarcinilor forțelor armate. În această parte, acest decret continuă să funcționeze", a continuat secretarul de presă prezidențial. 

Peskov a refuzat să precizeze exact despre ce prevederi ale documentului vorbește. "Acest lucru este valabil și pentru acel punct închis și așa mai departe", a spus el.

Mobilizarea lui Putin

Președintele rus Vladimir Putin, prin decretul său, a anunțat o mobilizare parțială în țară din 21 septembrie 2022. Până la sfârșitul lunii octombrie, ministrul Apărării, Serghei Șoigu, l-a informat pe președinte că activitățile de mobilizare au fost finalizate.

Pe 1 noiembrie, Peskov a spus că mobilizarea parțială a fost finalizată și că nu este necesar un decret separat privind finalizarea acesteia, conform concluziei departamentului juridic de stat al administrației prezidențiale. El a precizat că Ministerul Apărării a trimis telegrame la birourile militare de înregistrare și înrolare cu ordin de oprire a trimiterii de citații.

Întrebat dacă decretul din septembrie privind începerea mobilizării rămâne în vigoare și dacă pe baza acesteia poate începe o nouă etapă de recrutare în trupe, Peskov a răspuns: "Nu, decretul s-a referit și la un anumit număr de recruți, până la 300 de mii de persoane, respectiv, acest decret a fost pus în aplicare".

Pe 4 noiembrie, Putin a anunțat că 318.000 de oameni, inclusiv voluntari, au fost mobilizați în cadrul "operațiunii militare speciale" din Ucraina. În decembrie, el a spus că nu este nevoie de mobilizare suplimentară. Totuși, în pofida tuturor acestor declarații, un decret pentru finalizarea mobilizării așa și nu a mai fost emis, iar jurnaliștii continuă să își pună întrebări despre ce s-ar putea ascunde, de fapt, în spatele refuzului de a emite acest act oficial, așa cum prevede procedura.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel