Misterul îmbolnăvirilor din arestul preventiv. Explicația unui medic

Unii politicieni care ajung în arestul preventiv acuză stări de sănătate sensibile și îmbolnăviri, unele chiar grave. În spațiul public- lipsit de empatie, au devenit tot mai populare replici precum "Când a făcut presupusa infracțiune nu știa că este bolnav?" sau "Înainte să-l aresteze nu era bolnav?". 

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că în multe cazuri aceste "îmbolnăviri miraculoase" sunt reale și au explicații științifice. 

"Tot mai mulţi din cei aflaţi în penitenciar şi arestul preventiv au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. Putem vorbi, conform unui studiu pe care l-am efectuat, de o veritabilă "patologie de încarcerare" constând fie în agravarea afecţiunilor preexistente, în special de tip cardiovascular, sau de riscul suicidar major, mai ales în luna septembrie şi în zilele de sâmbăta, al celor care li se înăspresc condiţiile de reţinere sau pedepsele.

Pacienţii aflaţi în arest preventiv şi penitenciar prezintă vulnerabilităţi suplimentare legate de modul de viaţă din captivitate, ce pot complica evoluţia şi prognosticul bolii. Celulele suprapolulate, paturile vechi şi ruginite, instalaţii sanitare defecte, lipsa apei calde, ferestrele neetanşe constituie factori de risc ce pot declanşa, acutiza, agrava sau complica afecţiunile preexistente din gama patologiei respiratorii, cardiovasculare, neurologice sau autoimune. Cei care au primit o pedeapsă mai lungă decât se aşteptau sau cei cărora li s-a modificat condiţiile de reţinere, în sensul trecerii de la control judiciar la arestul preventiv prezintă risc suicidar major", a avertizat medicul Tudor Ciuhodaru, într-un comunicat pentru dcnews.ro. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel